Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, plan secret pentru a nu pierde banii europeni din cauza deficitului bugetar. Cerere către CE (surse)

Inquam Photos/ Octav Ganea
Marcel Ciolacu

Executivul nu vrea să introducă taxe noi în an electoral şi se pregăteşte să ceară Comisiei Europene o păsuire de trei ani pentru a reduce deficitul bugetar la 3%.

Guvernul a demarat deja negocierile cu oficialii de la Comisia Europeană, astfel încât să ceară o prelungire, pentru că fără această prelungire ar trebui ca deficitul bugetar al României să scadă la 3%.

Executivul vrea să mai aștepte trei ani până când să scadă deficitul la 3% din produsul intern brut și poartă negocieri cu cei de la Comisia Europeană.

Potrivit unor surse citate de Anetena 3 CNN, unul din argumentele aduse de Executivul de la București în fața Comisiei Europene este acela că mai multe țări europene sunt în această procedură și au deficite crescute.

Vor să obțină o păsuire

Dacă aceste negocieri nu vor fi încununate de succes, există riscul ca România să plătească o amendă considerabilă, care se ridică la 1,7 miliarde de euro.

Asta înseamnă 0,5% din Produsul Intern Brut și este o sancțiune pe care Comisia o poate aplica atunci când țările membre nu respectă recomandările făcute pentru corectarea deficitului excesiv.

România a depășit considerabil deficitul din 2019. Din 2020 a intrat în această procedură de deficit excesiv, însă în an electoral Guvernul nu vrea să aducă noi taxe.

Posibilitatea de a introduce mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor

De exemplu, Guvernul ar putea, după 25 aprilie, să stabilească faptul că instituțiile de stat vor funcționa doar cu anumite limite de cheltuieli și ar putea recurge din nou la acele alocări din fondul de rezervă pentru a ține cheltuielile sub control.

Eurostat arată că România a avut anul trecut cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană și o situație similară a avut doar Grecia.

Pe lângă România și Grecia, sunt și alte 11 țări membre ale Uniunii Europene care au avut un deficit de cont curent considerabil.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.