Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic apără revizuirea 'legală' a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord

brexit

Guvernul britanic a apărat joi proiectul său "legal" de revizuire a statutului vamal post-Brexit al Irlandei de Nord, pe care se pregăteşte să-l implementeze în pofida avertismentelor Uniunii Europene, cu riscul unui război comercial, relatează AFP.

Guvernul se pregăteşte să depună în parlament săptămâna viitoare, chiar de luni potrivit media britanice, proiectul său de lege care modifică unele elemente ale protocolului nord-irlandez, negociat în cadrul Brexit-ului şi care se află în centrul tensiunilor cu Marea Britanie.

Din punctul de vedere al UE, acest lucru ar însemna revenirea asupra unui tratat internaţional şi ar justifica represalii comerciale, potrivit Agerpres.ro.

"Suntem încrezători (...) în faptul că proiectul este legal din perspectiva dreptului internaţional", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Proiectul a fost validat de consiliul de miniştri şi doar detaliile în redactarea textului urmează a fi finalizate, a precizat el.

"Publicarea acestui proiect de lege va provoca mai multe probleme decât va rezolva, nu numai între Marea Britanie şi Irlanda, ci şi între Regatul Unit şi UE în general", a avertizat şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney la sosirea sa la consiliul de miniştri de la Dublin, citat de media irlandeze.

"În cursul ultimelor săptămâni, poziţia UE a devenit mai dură pentru că nu cred că există o singură capitală în UE şi indiferent cine la Comisia Europeană care să creadă, pentru moment în orice caz, că guvernul britanic este serios în privinţa unei soluţii negociate", a spus şeful diplomaţiei irlandeze.

Protocolul, încheiat pentru a proteja piaţa unică europeană, a instituit o frontieră vamală în Marea Irlandei pentru a menţine Irlanda de Nord în orbita vamală a UE şi a evita crearea unei frontiere terestre între provincia britanică şi Irlanda, membră a UE.

Partidul unionist din Irlanda de Nord, DUP, refuză să participe la un nou guvern la Belfast - condus în premieră de republicanii din Sinn Fein după victoria lor în alegerile locale de pe 5 mai - dacă acest protocol nu este modificat.

Guvernul britanic, care îi susţine pe unionişti, a anunţat la jumătatea lui mai că doreşte să modifice protocolul prin lege. Aceasta prevede ca mărfurile care circulă şi rămân în cadrul Regatului Unit să treacă printr-un "nou canal verde", care să le elibereze de demersurile administrative. Mărfurile destinate UE vor fi în continuare supuse ansamblului verificărilor şi controalelor aplicate în virtutea dreptului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.