Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic atenţionează asupra ameninţării reprezentate de teroriştii izolaţi

10 Downing Street
Boris Johnson

Guvernul britanic a avertizat luni împotriva ameninţării crescânde pe care o reprezintă autorii izolaţi ai acţiunilor teroriste după atacul cu cuţit soldat cu trei morţi la Reading, al cărui suspect era cunoscut serviciilor de informaţii, potrivit France Presse, potrivit Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson s-a alăturat din Downing Street unui minut de reculegere păstrat la ora locală 10:00 (09:00 GMT) în acest oraş de 200.000 de locuitori, situat la 60 km vest de Londra, unde un individ a atacat grupuri de oameni sâmbătă seara într-un parc.

După ce a participat la o ceremonie la locul tragediei, titulara de la Interne, Priti Patel, a adus un omagiu în parlament "eroilor" care sunt - potrivit ei - agenţii de poliţie, unii în formaţie sau fără arme, care au intervenit pentru a-l reţine pe suspect.

Ea a relevat că serviciile de securitate au dejucat 25 de proiecte de atentate în ultimii trei ani, dintre care opt plănuite de extrema dreaptă, şi a reiterat promisiunea premierului Boris Johnson făcută în weekend de a trage învăţăminte din acest atac.

"Ameninţarea teroristă este complexă, diversă şi în evoluţie rapidă. În mod clar, ameninţarea reprezentată de actori izolaţi este în creştere", a constatat ministrul.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

La Reading, sâmbătă, suspectul, care a fost arestat la "cinci minute" după primul apel la forţele de ordine, a acţionat singur pentru a comite acest atac considerat "terorist", potrivit poliţiei, care nu mai caută alte persoane.

Conform surselor din domeniul securităţii citate luni de presa britanică, suspectul ar fi Khairi Saadallah, un refugiat libian de 25 de ani sosit în 2012 în Regatul Unit. El a intrat în atenţia serviciului de informaţii interne (MI5) în 2019 din cauza posibilelor intenţii de a se duce în străinătate în scopuri teroriste, dar niciun risc iminent nu a fost pus în evidenţă.

El era de altfel urmărit pentru probleme de sănătate mintală, între care un sindrom posttraumatic, potrivit mai multor media.

Conform agenţiei Press Association, tânărul fusese încarcerat în octombrie pentru delicte nelegate de terorism, între care agresarea rasistă a unei poliţiste în 2018 şi deteriorare voluntară.

În martie, Curtea de apel îi redusese pedeapsa la circa 17 luni de închisoare, în special din cauza problemelor sale de sănătate mintală. El a fost eliberat la începutul lunii iunie.

Mark Rowley, fostul şef al Secţiei antiterorism a poliţiei londoneze, a indicat pentru BBC că dacă "aproximativ 3.000 de persoane constituie obiectul unei anchete într-un anumit moment" pentru ameninţarea teroristă pe care o reprezintă, "există 40.000 de persoane ale căror nume au avut tangenţă cu sistemul".

Aceasta face foarte complicată "reperarea celui care va trece de la un simplu interes pentru o ideologie extremistă la un atacator hotărât", a adăugat el.

În faţa grilajului parcului unde a avut loc tragedia au fost depuse flori pentru omagierea victimelor.

Una dintre ele este un cetăţean american, a indicat ambasadorul SUA la Londra, Woody Johnson. Potrivit media americane, acesta ar fi Joe Ritchie-Bennett, 39 de ani, originar din Philadelphia şi rezident de 15 ani în Regatul Unit, unde lucra pentru un grup farmaceutic.

Altă victimă este James Furlong, 36 de ani, profesor de istorie într-o şcoală generală din oraşul vecin Wokingham. A treia victimă este David Wails, potrivit BBC. Wails era "întotdeauna mulţumit. El făcea întotdeauna oamenii să surâdă", a declarat unul dintre prietenii săi la un canal de televiziune local.

În ultimele luni, alte două atacuri au fost comise la Londra de autori care fuseseră deja condamnaţi pentru delicte teroriste.

În noiembrie, un jihadist aflat în libertate condiţionată a ucis două persoane în plin centrul capitalei, fiind împuşcat de poliţie pe podul London Bridge.

La 2 februarie, trei persoane au fost rănite cu cuţitul în cursul unui atac "de natură islamistă" pe o stradă comercială, potrivit poliţiei. Atacatorul a fost de asemenea ucis de forţele de ordine.

După acest ultim atac, "noi am prezentat un proiect de lege prin care să se pună capăt eliberării automate a autorilor de delicte teroriste la jumătatea pedepsei", a amintit un purtător de cuvânt al premierului conservator Boris Johnson. "Am arătat că acolo unde sunt lecţii de învăţat vom acţiona astfel", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.