Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic consideră că dispoziţiile vamale referitoare la Irlanda de Nord nu sunt viabile

Operation World
Irlanda de Nord UK

Guvernul britanic a transmis miercuri că dispoziţiile vamale post-Brexit în legătură cu Irlanda de Nord nu sunt "viabile", cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricţii pentru care Londra cere o amânare de la Bruxelles, relatează AFP.

Aceste reguli vamale figurează în protocolul nord-irlandez, în vigoare de la 1 ianuarie şi negociat în cadrul acordului privind Brexit-ul. Ele menţin de facto provincia britanică Irlanda de Nord în piaţa unică şi uniunea vamală europene pentru mărfuri, prevăzând controale asupra bunurilor care vin în Irlanda de Nord din Marea Britanie, separată prin mare, scrie Agerpres.ro.

În forma actuală, "protocolul nu este viabil", a spus ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis, în faţa unei comisii parlamentare. "El cauzează probleme pentru companii şi consumatori, pentru cetăţenii nord-irlandezi, şi trebuie să rectificăm asta", a adăugat el, considerând "rezonabil" să se aştepte la "schimbări".

El s-a declarat "optimist" că acest lucru se va face înainte de introducerea - la 1 iulie - unor noi restricţii care împiedică trimiterea în Irlandei de Nord a cărnii refrigerate, aflată în centrul unui "război al cârnaţilor" între Londra şi Bruxelles.

Afirmând că protocolul ameninţă integritatea Marii Britanii şi perturbă schimburile comerciale, Londra a cerut UE să extindă perioada de graţie pentru aceste produse.

"Discuţiile sunt în desfăşurare şi sperăm să ajungem la o soluţie", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Brandon Lewis a reiterat că, în caz contrar, Londra "nu exclude nimic", şi anume să ignore unilateral aceste dispoziţii vamale.

"Înţelegem hotărârea UE şi interesul său de a-şi proteja piaţa unică", însă "bunurile expediate de Marea Britanie spre Irlanda de Nord, care nu sunt destinate Republicii Irlanda (membră a UE - n.r.), nu prezintă un risc", a insistat el.

El a afirmat că guvernul britanic a propus "soluţii extrem de flexibile" în diferite domenii, cum ar fi transportul cărnii refrigerate, inclusiv cârnaţii, călătoriile animalelor de companie şi procedurile vamale. "Aşteptăm un răspuns al UE într-un mod constructiv", a adăugat el.

Conform Telegraph, Bruxellesul şi Londra ar urma să se înţeleagă înainte de termenul limită de săptămâna viitoare pentru a extinde perioada de graţie pentru carnea refrigerată.

Obiectivul protocolului este de a se evita controalele între provincie şi Republica Irlanda şi a preveni astfel restabilirea unei frontiere stricte între cele două teritorii, ceea ce ar putea compromite pacea obţinută în 1998 în Irlanda de Nord, după trei decenii de violenţe sângeroase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.