Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul columbian şi rebelii de la FARC au semnat acordul care încheie un război de 52 de ani

FARC

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, şi liderul rebelilor marxişti cunoscut sub porecla "Timoşenko" au semnat luni un acord prin care s-a pus capăt unei jumătăţi de secol de război, în care au murit un sfert de milion de oameni, transmite Reuters. Ei au folosit stilouri confecţionate din cartuşe, pe care era inscripţionat "Gloanţele ne-au scris trecutul, educaţia - viitorul".

După patru ani de negocieri de pace în Cuba, şeful statului şi Rodrigo Londono, zis şi Timoleon Jimenez (de unde porecla Timoşenko), conducătorul Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), şi-au dat mâna pentru prima dată în ţara lor, la Cartagena, în faţa a sute de demnitari. Printre aceştia s-au numărat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, preşedintele cubanez Raul Castro, şi secretarul de stat american John Kerry.

Citește și: Cine a câștigat prima dezbatere prezidențială din SUA

Ca urmare a acordului, mişcarea de gherilă FARC se va transforma în partid politic şi va participa la bătălii electorale, în locul celor armate de pe teritoriul controlat din 1964. Istoria organizaţiei a început cu o revoltă a ţăranilor, a continuat cu traficul de cocaină şi a avut, la apogeu, 20.000 de luptători. În prezent mai sunt 7000, care vor preda armele către ONU în termen de 180 de zile. Reintegrarea lor în societate constituie un motiv de îngrijorare pentru columbieni, dar majoritatea sunt încrezători că avantajele vor fi mai mari decât problemele, observă Reuters.

Uniunea Europeană a şters luni FARC de pe lista organizaţiilor teroriste, iar Kerry a anunţat că şi Statele Unite vor revizui statutul grupării. SUA au promis şi ajutoare de 390 de milioane de dolari anul viitor, în sprijinul procesului de pace din Columbia, anunță Agerpres.

Columbienii sunt chemaţi la urne duminică, pentru a ratifica acordul de pace. Sondajele indică o largă majoritate favorabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.