Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Guantanamo - Cine sunt membrii cheie ai noului executiv de la Kabul

Al Jazeera
talibani kabul

Noul cabinet de la Kabul este compus din membrii echipei de negocieri a talibanilor din Qatar și unii talibani care au fost închiși în centrul de detenție din Guantanamo al SUA, notează Tolonews.

Noul guvern al talibanilor din Afganistan va fi condus de liderul taliban Mullah Hibatullah Akhundzada, al cărui titlu este Emirul Momineen, au declarat talibanii miercuri.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul va respinge intervenția străinilor asupra numelui și structurii noului guvern.

„Nu vom permite nimănui să se amestece în afacerile Afganistanului. Numele guvernului, tipul și forma acestuia aparțin afganilor și vor decide ” , a spus Mujahid.

Talibanii au mai spus că noul guvern este „Emiratul Islamic al Afganistanului”.

„Noul guvern din Afganistan și-a început oficial activitatea sub numele de Emiratul Islamic al Afganistanului”, a declarat Anaamullah Samangani,membru al comisiei culturale a talibanilor.

În noul cabinet anunțat marți, Mullah Hassan Akhundzada a fost numit șef al statului (prim-ministru), cu Mullah Baradar și Mawlawi Hannafi în pozițiile de vicepremieri.

O scurtă biografie a membrilor cheie:

Printre cei numiți pentru noul cabinet se numără membrii echipei de negocieri a talibanilor din Qatar și unii care au fost închiși în centrul de detenție din Guantanamo al SUA.

Mullah Hassan Akhundzada, 65 de ani, care este prim-ministru (șef de stat) este originar din districtul Shah Walikot din provincia Kandahar.

Akhundzada a deținut diferite funcții în timpul primului regim taliban - care a durat între 1996 și 2001 - precum ministru de externe, guvernator al Kandaharului și ca oficial militar în nordul Afganistanului.

Abdul Ghani Barader, 45 de ani, cofondator al talibanilor condus de Mullah Omar, este din districtul Dehrawood din provincia Uruzgan. A absolvit o madrasă religioasă. A fost capturat și închis la Guantanamo însă a fost eliberat de președintele Barak Obama.

Mawlawi Mohammad Yaqoob, ministru în exercițiu pentru Ministerul Apărării, este fiul fondatorului taliban Mullah Mohammad Omar. Are 25 de ani și este din districtul Dehrawood din Uruzgan.

Directorul de informații în funcție este Abdul Haq Wasiq, 49 de ani, din districtul Khogyani din Ghazni. A absolvit o madrasă în Quetta, Pakistan. Wasiq a fost în centrul de detenție din Guantanamo din SUA timp de 13 ani și a lucrat ca director adjunct de informații în regimul taliban anterior.

Ministrul de interne în funcție, Serajuddin Haqqani, este fiul regretatului Jalaluddin Haqqani, care a condus Rețeaua Haqqani, omul pe care FBI a pus un preț de 5 milioane de dolari.

Mullah Amir Khan Mutaqi, ministru în exercițiu pentru afaceri externe, este din districtul Zurmat din provincia Paktia. Lucra ca ministru al informației și culturii în primul regim taliban.

Ministrul în funcție al informației și culturii, Mullah Khairullah Khairkhah, în vârstă de 53 de ani, este din provincia Kandahar. A petrecut 12 ani în Guantanamo.

Ministrul interimar al justiției, Mawllawi Abdul Hakim Haqqani, în vârstă de 53 de ani, este din districtul Maiwand din Kandahar. A absolvit o madrasă pakistaneză și a lucrat în organizații judiciare.

Ministrul interimar al frontierelor și afacerilor tribale, Mullah Noorullah Noori, în vârstă de 53 de ani, este din provincia Zabul. El a fost guvernator al provinciilor Balkh și Laghman în primul regim taliban. A petrecut 13 ani în Guantanamo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.