Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Londra recunoaşte după 30 de ani greşeala ce a permis Irakului să-i folosească drept scuturi umane pe pasagerii zborului BA149

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Guvernul de la Londra a prezentat marţi scuze pentru lipsa de reacţie a autorităţilor britanice care i-a permis fostului preşedinte irakian Saddam Hussein să-i folosească drept scuturi umane pe pasagerii unui zbor British Airways, guvernul britanic recunoscând după mai mult de 30 de ani că operatorul aerian nu a fost informat despre invazia irakiană în Kuweit, unde avionul a făcut o escală, relatează AFP.

Avionul companiei British Airways efectua pe 2 august 1990 zborul BA149 pe ruta Londra - Kuala Lumpur, cu o escală în Kuweit City, şi a aterizat în capitala kuweitiană la câteva ore după invazia ce avea mai târziu să conducă la războiul din Golf.

Toţi pasagerii au fost grupaţi timp de câteva zile într-un hotel din Kuweit preluat de Statul Major irakian, apoi transferaţi la Bagdad şi în final folosiţi ca ''scuturi umane'' în situri strategice irakiene.

Unii dintre cei 367 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ţinuţi mai mult de patru luni în captivitate în locaţii care erau potenţiale ţinte ale coaliţiei militare occidentale.

Foştii ostatici încearcă de atunci să afle de ce informaţii dispunea guvernul britanic, cerându-i acestuia să-şi asume responsabilităţile.

Actuala titulară a Ministerului de Externe britanic, Liz Truss, a declarat marţi în faţa Camerei Comunelor că ambasadorul britanic în Kuweit informase Londra despre invazia irakiană pe 2 august către miezul nopţii, când avionul British Airways era deja în zbor spre Kuweit. Însă niciun mesaj nu a fost transmis atunci companiei aeriene, care putea să-şi redirecţioneze avionul dacă ar fi fost avertizată, potrivit Agerpres.ro.

''Apelul (ambasadorului) nu a fost niciodată divulgat sau recunoscut public până în ziua de azi'', nici în faţa parlamentului şi nici în faţa publicului, a admis Liz Truss, vorbind despre o ''deficienţă inacceptabilă''. ''În calitate de ministru în funcţie, prezint scuze Camerei (Comunelor) şi îmi exprim cea mai puternică simpatie faţă de cei care au fost deţinuţi şi maltrataţi'', a spus ea în parlamentul de la Londra.

Totuşi, Liz Truss a respins acuzaţiile formulate în cartea 'Operation Trojan Horse' (Operaţiunea Calul Troian), publicată în Marea Britanie, conform cărora guvernul britanic a folosit acel zbor - întârziat cu două ore din ''motive tehnice - pentru a trimite în Kuweit nouă agenţi de informaţii, ignorând riscurile pentru pasagerii avionului.

Potrivit autorului cărţii, Stephen Davis, Londra a primit din partea serviciilor secrete americane informaţii despre iminenta invazie irakiană.

Un fost ostatic, Barry Manners, acum în vârstă de 55 de ani, a declarat că refuză scuzele guvernului şi crede că acesta minte cu privire la agenţii evocaţi în acea carte. ''Atunci ce naiba erau? Membrii unei echipe de rugby? Era de ajuns să-i priveşti, ştiu că erau soldaţi'', susţine fostul ostatic.

Compania aeriană, acuzată de neglijenţă şi muşamalizare, şi-a manifestat satisfacţia că acum se ''confirmă că British Airways nu a fost avertizată cu privire la invazie''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.