Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Praga vrea să aleagă până în 2022 un furnizor pentru un nou reactor nuclear

reactor cernavoda

Un furnizor pentru o nouă unitate a centralei CEZ de la Dukovany ar trebui să fie ales până la finalul lui 2022, a afirmat premierul Cehiei, Andrej Babis, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi profitabile pentru acţionari.

CEZ a anulat în 2014 licitaţia privind construirea unei noi unităţi la Temelin, după ce fostul Executiv a refuzat să acorde garanţii de stat.

Conform calendarului stabilit de actualul Guvern, construcţia noului reactor ar trebui să înceapă în 2029 şi să fie finalizată până în 2036.

Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a anunţat că firma ar trebui să organizeze licitaţia până la 30 iunie 2020 şi să aştepte ofertele în 2021, de la aproximativ cinci companii.

Costurile estimate pentru noua unitate variază de la 140 la 160 miliarde de coroane cehe (6,92 miliarde de dolari) dar preţul final va fi stabilit în urma licitaţiei, a precizat Benes.

Conform informaţiilor din presă, şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EDF din Franţa, Westinghouse din SUA, CGN din China şi consorţiul Atmea - din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia.

La nivelul UE, mai mult de o treime din electricitate este generată de reactoarele nucleare iar Babis declara recent că energia nucleară ar fi o alternativă cu emisii de carbon mai reduse faţă de cărbune, folosit acum pentru a produce 50% din necesarul de energie.

"Trebuie să mergem înainte cu această iniţiativă chiar dacă se încalcă legislaţia UE. Securitatea energetică este prioritatea noastră şi nu există alternativă", a declarat premierul ceh.

În prezent, sunt negociate potenţialele garanţii de stat între CEZ şi Guvernul de la Praga dar orice ajutoare de stat pentru proiecte trebuie aprobate de autorităţile de reglementare ale UE.

Recent, Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Opţiunea preferată de Guvern este ca CEZ să construiască un reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany pentru a înlocui reactoarele care urmează să fie închise după 2035. Apoi ar putea urma un alt doilea reactor, la Temelin.

Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.