Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Varșovia face un pas înapoi: Polonia rămâne un 'membru loial' al UE

romanialibera.ro
krs polonia

Polonia este un "membru loial" în cadrul Uniunii Europene, dar se opune centralizării excesive a puterii, a afirmat luni premierul Mateusz Morawiecki, într-o scrisoare adresată liderilor UE, în contextul disputelor intense privind politicile Guvernului de la Varşovia.

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. În contextul tensiunilor, au apărut speculaţii că Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Guvernul de la Varşovia nu doreşte acest lucru.

"Aş vrea să ofer din nou asigurări că Polonia rămâne un membru loial al Uniunii Europene", a scris Mateusz Morawiecki în scrisoarea adresată liderilor UE.

"Dar există un fenomen periculos care ameninţă viitorul Uniunii Europene. Mă refer la transformarea în mod gradual a Uniunii Europene într-o entitate care ar înceta să mai fie o alianţă a statelor libere, egale şi suverane şi ar deveni un organism condus în mod centralizat, guvernat de instituţii lipsite de control democratic", a atras atenţia Mateusz Morawiecki.

Săptămâna trecută, premierul Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de încălcarea drepturilor statelor membre, afirmând că este "un moment de răscruce" pentru starea democraţiei din cauza abordărilor instituţiilor comunitare. "Ne aflăm într-un moment crucial, am putea spune că suntem într-un moment de răscruce în istoria Uniunii Europene", a declarat joia trecută premierul Mateusz Morawiecki într-un discurs rostit în Parlamentul de la Varşovia. "Democraţia este pusă la încercare - cât de mult se vor retrage naţiunile europene din faţa uzurpării exercitate de unele instituţii UE?", a subliniat Mateusz Morawiecki.

Întrebat despre afirmaţiile premierului Poloniei, Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că Executivul UE "are sarcina garantării funcţionării corespunzătoare a ordinii juridice comunitare şi se va asigura că drepturile europenilor prevăzute în Tratate vor continua să fie protejate". Christian Wigand a subliniat că va fi analizată recenta decizie a instanţei constituţionale de la Varşovia, precizând că evaluarea iniţială indică "probleme foarte grave referitoare la primatul legislaţiei UE".

Uniunea Europeană a avertizat deja că va avea o reacţie "fermă" la decizia Tribunalului constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare. "Răspunsul va fi ferm. Trebuie să fie clar: dacă eşti membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislaţia europeană are supremaţie faţă de cea naţională. În caz contrar, acest club nu mai poate funcţiona ca o Uniune", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Comisia Europeană a suspendat, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economică şi rezilienţă, astfel că alocarea fondurilor comunitare destinate Varşoviei este blocată.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis recent că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. "Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.