Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de New Dehi întărește controlul în Jammu și Kashmir

kashmir

Guvernul Indiei a împărţit joi oficial statul Jammu şi Kashmir, disputat cu Pakistanul, în două teritorii administrate de la nivel federal, transmite dpa potrivit Agerpres.

Măsura a fost luată în ciuda boicotului practicat de firme şi magazine din regiune după ce la New Delhi s-a decis pe 5 august revocarea regimului de autonomie specială a provinciei. Spaţiile comerciale şi de afaceri care au avut luna trecută program de doar câteva ore pe zi au rămas joi închise, iar traficul a fost redus.

În locul fostului stat din componenţa federaţiei indiene au fost create teritoriile Ladakh şi Jammu-Kashmir, fiecare urmând să fie condus de câte un viceguvernator; cei doi oficiali au depus joi jurământul.

Pe teritoriul cu populaţie majoritar musulmană, revendicat şi de Pakistan, se manifestă din deceniul 1980 o mişcare secesionistă soldată cu peste 45.000 de morţi. În august, partidul naţionalist hindus de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) a decis revocarea legilor privind autonomia extinsă în Jammu şi Kashmir. De joi, regiunea nu mai are nici drapel, parlament şi Constituţie proprii; mulţi deputaţi din legislativul fostului stat, lideri politici şi activişti sunt în continuare în închisori. Cetăţenii nu mai au dreptul exclusiv de a deţine proprietăţi funciare în noile unităţi administrativ-teritoriale. În regiune au fost desfăşuraţi din august mii de militari indieni şi au fost impuse restricţii de securitate - între timp reduse - şi privind comunicaţiile; accesul la internet este în continuare blocat.

Închiderea firmelor şi a magazinelor este considerată atât o formă de protest antiguvernamental, cât şi o reacţie la teama provocată de atacurile militanţilor, care au ucis în ultimele două luni cel puţin 10 oameni - muncitori imigranţi, proprietari de livezi şi comercianţi.

Potrivit unui oficial din poliţie, miercuri seara s-au înregistrat mai multe incidente în cursul cărora s-a aruncat cu pietre.

Desfiinţarea statutului special al provinciei Jammu şi Kashmir a fost promisă de zeci de ani în campaniile electorale ale BJP. Guvernul actual, condus de premierul Narendra Modi, susţine că implementarea acestei măsuri va aduce prosperitate economică pe plan local şi va contribui la încetarea insurecţiei.

"Articolul 370 (din Constituţia Indiei - n. red.) a divizat Jammu şi Kashmir şi a fost o cale către terorism", a declarat Modi joi. La rândul său, ministrul de interne Amit Shah a arătat că "s-a îndeplinit visul de integrare a Jammu şi Kashmir".

Fostul prim-ministru regional Mehobooba Mufti a comentat pe Twitter, acuzând că "în timp ce locuitorii din Kashmir deplâng masacrarea J&K (Jammu şi Kashmir - n. red), acelaşi eveniment este o sursă de plăcere sadică pentru restul Indiei". "Ne-aţi încălcat consimţământul şi drepturile, dar nu ne veţi controla niciodată sentimentele", a adăugat el, odată cu o urare pentru Kashmir încheiată cu formula "inshallah" (cu voia lui Allah). Contul lui Mufti în reţeaua socială este administrat de fiica sa, în timp ce fostul oficial se află în închisoare.

Deputatul Hasnain Masoodi, din partea partidului regional Conferinţa Naţională, a declarat agenţiei dpa că "decizia unilaterală" a guvernului BJP "calcă în picioare Constituţia", deoarece nu au fost consultaţi cetăţenii din Jammu şi Kashmir, prin intermediul legislativului. El a apreciat că măsura ar trebui anulată de instanţe, pe motiv de ilegalitate.

Curtea Supremă a Indiei va începe, probabil luna aceasta, să judece plângerile formulate împotriva abrogării articolului 370 din Constituţie şi a altor legi privind statutul Jammu şi Kashmir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.