Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de Uniune Naţională din Libia a protestat pe lângă Paris din cauza survolului 'neautorizat' al unui avion de luptă francez

News24
Libia

Guvernul de Uniune Naţională (GNA) din Libia a anunţat miercuri că a protestat pe lângă Paris din cauza survolului "neautorizat" asupra teritoriilor aflate sub controlul său al unui avion de luptă francez Rafale, potrivit AFP.

Într-un scurt comunicat, Ministerul de Externe al GNA "şi-a exprimat nemulţumirea după încălcarea spaţiului aerian libian de către forţele aeriene franceze", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu confirmă sursele Bugetul.ro: Atât PSD, cât și PNL au fost avertizate de propunerea privind autonomia așa-zisului ținut secuiesc

În acest context, GNA a denunţat o "încălcare a suveranităţii libiene".

"Ministerul de Externe francez ne-a indicat că va contacta Ministerul Apărării ţării sale şi ne va informa despre circumstanţele" acestui survol, se mai spune în comunicatul GNA.

Potrivit guvernului de la Tripoli, aparatul Rafale, precum şi un avion de realimentare în zbor au fost reperate deasupra oraşului Misrata, la 200 km est de Tripoli, şi Abou Grein, o zonă situată mai la est.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus

Acest din urmă sector este scena luptelor între forţele aliate GNA şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, care desfăşoară din aprilie 2019 o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Tripoli, sediul GNA, recunoscut de ONU.

Forţele loiale GNA acuză Franţa că îl sprijină politic şi militar pe mareşalul Haftar.

Parisul dezminte cu regularitate susţinerea ofensivei mareşalului şi a transmis marţi că o soluţie la conflictul din Libia nu poate fi găsită decât "prin dialogul între părţi sub egida ONU, şi nu prin decizii unilaterale".

Citește și: Alexandru Rafila, avertisment dur! Cine sunt persoanele cele mai mult predispuse deceselor provocate de COVID-19 .

Diplomaţia franceză reacţionase astfel la o declaraţie făcută cu o zi în urmă de mareşalul Haftar, care a spus că dispune de "un mandat din partea poporului" pentru a conduce singur Libia. GNA a denunţat aceasta ca pe o "farsă".

Mareşalul Haftar, care controlează cu o mână de fier regiunile ocupate de forţele loiale lui, este acuzat de criticii săi că doreşte instaurarea unei dictaturi militare în Libia, la aproape un deceniu după căderea regimului lui Muammar Gaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.