Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul din Ecuador acuză parlamentul de 'destabilizare'

Operation World
Ecuador

Guvernul de la Quito a calificat sâmbătă drept o tentativă de "destabilizare" un raport al Adunării Naţionale ecuadoriene recomandând punerea sub acuzare a preşedintelui Guillermo Lasso pentru presupusă corupţie, notează AFP, citat de Agerpres.

Corpul legislativ a anchetat asupra şefului statului după ce un site a dezvăluit existenţa unui sistem de presupusă corupţie pus în aplicare în cadrul companiilor publice de către un cumnat al lui Lasso, Danilo Carrera.

Opoziţia din parlament a considerat că Lasso a fost avertizat de existenţa acestui dispozitiv şi că nu a acţionat pentru a-l opri.

Este "o destabilizare evidentă", a declarat ministrul afacerilor guvernamentale, Henry Cucalon, într-o înregistrare video.

La rândul său, preşedintele a estimat pe Twitter că raportul, aprobat cu 104 voturi din 137, "este lipsit de fundament logic, factual şi juridic".

După aprobarea raportului, Lasso a cerut Parchetului "să efectueze toate anchetele pertinente, cu toată rigoarea şi profunzimea" necesare, potrivit unei scrisori difuzate pe Twitter, adăugând că textul aprobat "conţine elucubraţii fără legătură între ele cu privire la presupuse acte de corupţie".

Votarea acestui raport nu implică deschiderea unui proces de demitere. Aceasta necesită o cerere oficială susţinută de 46 de deputaţi, o treime din membrii Adunării Naţionale a Ecuadorului.

Cererea trebuie apoi examinată de Curtea Constituţională, care poate da undă verde pentru ca aceasta să fie studiată de parlament. Pentru ca procesul de demitere să aibă succes este nevoie de o majoritate de două treimi (92) de voturi din totalul membrilor Adunării Naţionale.

Într-o primă încercare a parlamentarilor de a-l demite pe Lasso în iunie 2022, opoziţia nu a reuşit să obţină voturile necesare, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.