Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul din Italia, aproape de colaps: Coaliţia riscă să se confrunte cu o nouă criză din cauza unei dispute privind reforma MES

Coaliţia fragilă din Italia riscă să se confrunte cu o nouă criză săptămâna viitoare, din cauza diviziunilor în cadrul principalului partid de la guvernare, formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S), din cauza politicilor UE, relatează dpa, potrivit AGERPRES.

În cursul acestei săptămâni, 58 de deputaţi ai M5S au semnat o scrisoare prin care cer guvernului să-şi retragă sprijinul pentru o reformă a fondului de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Mult amânatele schimbări la MES au fost aprobate luni de miniştrii de finanţe din zona euro, iar liderii UE ar urma să confirme acordul la summitul de la Bruxelles de pe 10-11 decembrie.

Toți clienții unui colos bancar vor fi FERICIȚI! De ce SURPRIZĂ veți avea parte

Cele două camere ale parlamentului italian urmează să ţină un vot pe 9 decembrie, prin care îi vor trasa premierului Giuseppe Conte linia pe care trebuie să o urmeze la summit.

Conte ar avea o mare durere de cap dacă moţiunea care sprijină acordul de reformă a MES eşuează în obţinerea sprijinului parlamentului din cauza rebelilor M5S, comentează dpa.

"Nu mă tem de acest lucru", a declarat sâmbătă premierul pentru La Repubblica, care a difuzat un interviu cu el cu titlul "Guvernul nu va cădea".

Dar fostul premier Matteo Renzi, al cărui partid este partener în coaliţia de guvernare, a declarat că funcţia lui Conte este în joc.

"Dacă guvernul va permite într-o asemenea chestiune, de politică europeană, ar fi ceva natural ca prim-ministrul să demisioneze. În mod clar, ar fi sfârşitul unui ciclu", a declarat Renzi pentru ziarul La Stampa.

MES este toxic din punct de vedere politic la Roma deoarece elemente din M5S şi opoziţia de dreapta îl percep drept un instrument prin care UE poate impune măsuri de austeritate unor ţări puternic îndatorate precum Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.