Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul e de acord: Închisoare pentru 'ofensă adusă însemnelor naționale'

codul penal

Guvernul Cioloș este de acord cu reintroducerea în Codul Penal a unei infracțiuni din perioada comunistă - ofensă adusă însemnelor naționale - pedepsită cu închisoarea. Pedeapsa fusese eliminată din Codul Penal în 2009, neexistând argumente pentru menținerea ei.

Propunerea legislativă care prevede închisoare de la un an până la 3 ani pentru ofensă adusă însemnelor naţionale a fost adoptată tacit, în luna aprilie, de Senat, ca urmare a termenului depăşit de dezbatere şi vot. Potrivit actului normativ, care modifică astfel Codul Penal, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani.

Vezi și: INTERVIU - Rareș Bogdan a EXPLODAT: Un bou! Un dobitoc! Ipoteză neașteptată pentru alegeri

La momentul adoptării propunerii legislative în Senat, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere, însă recent, înaintea dezbaterii proiectului în Camera Deputaților, Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte, informează profit.ro. Avizul Guvernul este doar consultativ, deputații fiind cei care vor decide soarta proiectului.

Propunerea legislativa a fost initiata de 37 de parlamentari ai PSD si UNPR si mai prevede ca fapta savârsita în public prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Prin dispret pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se întelege lipsa de consideratie sau de stima, sentiment prin care se judeca un lucru ca fiind nedemn de atentie, defaimare.

'Însemnele nationale cum ar fi drapelul, ziua nationala, imnul national stema tarii si sigiliul statului sunt protejate de ofensa si dispret în codurile penale ale unui numar mare de state membre ale UE. (...) Proiectul de lege propus vine sa ofere o solutie care corecteaza acest vid legislativ, reintroducând în Codul penal vechi prevederi care stipuleaza clar pedepse pentru ofensa adusa însemnelor statului', considera initiatorii.

Vezi și: OFICIAL - DNA divulgă manevrele ilegale dintr-un serviciu secret

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.