Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul elimină plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică. Ministrul Energiei promite că preţurile nu vor creşte (VIDEO)

Agerpres
factura curent

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că a propus ca proiectul de lege de modificare a OUG 114 să conţină prevederi în domeniul energiei precum ridicarea barierelor de preţ la producător "pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020".

"În ambele zone - şi de energie electrică, şi de gaze naturale -, OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020", a declarat Virgil Popescu, vineri seară, la finalul şedinţei de guvern.

Virgil Popescu a dat asigurări că nu vor exista creșteri de prețuri la energie electrică și gaze naturale de la 1 ianuarie, după ce OUG 114 va fi modificată.

”Prin aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim să ajungem în 2021 la o piață liberă care să nu mai aibă distorsiuni și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, în ciuda ce spun unii și alții. Se va vedea foarte curând că prețurile la energie electrică și gaze naturale nu va crește de la 1 ianuarie. O piață în care prețul la energia electrică reglementat de ANRE pentru consumatorul casnic să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială pe care îl oferă Hidroelectrica”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul s-a referit și la taxa de 2% impusă companiilor din Energie.

”Am vorbit despre ridicarea acelei taxe de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, o taxă care a crescut inutil factura românilor, o taxă în urma căruia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE și am propus Guvernului ca cu acești bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, de eficiență energetică și să-i putem folosi și pebtru consumatorul vulnerabil, pentru că tot în cursul anului 2020 ne-am propus să definim consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia. Avem două infringement-uri. Unul, în derulare, cu privire la blocarea exporturilor de gaze naturale, pe care îl vom ridica prin această ridicare a barierelor de la 1 iulie și un pre-infringement cu privire la Ordonanța 19, care a modificat OUG 114 practic independența reglementatorului a fost afectată iar Parlamentul și Guvernul au intervenit și au impus o rată a rentabilității de 6,9% a companiilor de distribuție din domeniile energiei electrice și de gaze naturale”, a adăugat ministrul Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.