Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Guvernul pregătește extinderea șomajul tehnic. Indemnizația s-ar putea acorda până pe 31 martie 2022

gov.ro
Guvern

Guvernul Ciucă ia în calcul să prelungească măsura acordării indemnizației de șomaj tehnic pentru angajații care și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui proiect guvernamental consultat de ȘTIRIPESURSE.RO. Actul normativ nu a fost încă adoptat, fiind în lucru la Guvern.

Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, în timpul stării de alertă, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevede legea.

Indemnizația de 75% din salariu se va acorda până la 31 martie 2022, se arată în proiectul Guvernului.

De asemenea, de indemnizație vor beneficia și salariații cărora li s-a redus timpul de muncă, prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare.

De șomajul tehnic beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. De acordarea indemnizației beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.

Alte categorii de persoane care realizează venituri și care beneficiază de șomaj tehnic pe perioada întreruperii activității din cauza pandemiei:

  • profesioniști reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.