Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul francez a redus considerabil numărul spectatorilor pentru ceremonia de deschidere a JO 2024

jocurile olimpice paris 2024

Guvernul francez a redus semnificativ numărul de spectatori pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, de la 600.000 la 326.000, pentru a face faţă provocărilor legate de securitatea acestui amplu eveniment, unul fără precedent, care se va derula pe fluviul Sena, informează AFP, potrivit Agerpres.

Securitatea acestei ceremonii de deschidere, care va avea loc în data de 26 iulie şi va fi organizată pentru prima data în istorie în afara unui stadion, este o adevărată bătaie de cap pentru ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

Într-un context internaţional tensionat, cu o ameninţare teroristă care încă apasă asupra Frnţei, problema limitei maxime a numărului de spectatori s-a aflat în centrul negocierilor dintre autorităţi şi organizatorii Jocurilor Olimpice din capitala Franţei.

Chiar dacă "nu există până în prezent o ameninţare specifică legată de Jocuri, există o ameninţare la adresa Franţei în general", a explicat, marţi, Gerald Darmanin, cu ocazia prezentării sistemului de securitate elaborat pentru ceremonia de deschidere, în faţa unei comisii a Senatului francez.

În total, 326.000 de persoane vor putea urmări ceremonia de pe platformele inferioare (104.000 de locuri cu plată) şi de pe platformele superioare (222.000 de locuri gratuite).

Acestora li se vor adăuga aproximativ 200.000 de oameni care vor asista la eveniment din clădirile cu vedere la Sena.

Numărul spectatori este însă departe de cele 600.000 de persoane propuse de ministru în octombrie 2022 şi la mare distanţă de numărul de două milioane de spectatori prevăzut în urmă cu doi ani de Primăria Parisului, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Contextul internaţional, după invazia rusă din Ucraina, războiul declanşat de un atac fără precedent lansat de Hamas în Israel, pe 7 octombrie, combinat cu nivelul de ameninţare teroristă remarcat în Franţa după un atac mortal împotriva unui profesor, în octombrie 2023 la Arras, pledează de luni de zile în favoarea unei limitări a numărului de spectatori.

Atacul cu cuţitul, produs pe 2 decembrie lângă Turnul Eiffel, de către un franco-iranian, care a ucis un turist germano-filipinez de 23 de ani, a sporit îngrijorările.

Mai mulţi lideri politici, inclusiv preşedintele regiunii Ile-de-France, pledaseră public pentru o reducere semnificativă a numărului de spectatori. Alţii, precum fostul ministru al Sportului şi judoka David Douillet, dublu campion olimpic, au cerut implementarea unui 'Plan B', ipoteză exclusă însă de organizatori.

Toate delegaţiile - 206 în total - au "acceptat să defileze pe Sena" la bordul a 94 de ambarcaţiuni, a subliniat Gerald Darmanin, în timp ce există întrebări cu privire la participarea unora, precum cea israeliană sau cea americană. Flota, care va parcurge distanţa de şase kilometri, va fi completată cu 86 de bărci dedicate securităţii şi echipelor tehnice.

În privinţa securităţii, guvernul francez va mobiliza resurse considerabile pentru ceremonie, urmând să apeleze la 45.000 de membri ai forţelor de securitate internă din Ile-de-France. Pentru prima dată, unităţile de elită ale poliţiei şi jandarmeriei vor lucra împreună.

Toţi cei care vor participa la Jocurile Olimpice vor fi "evaluaţi" de către servicii, fiind planificate astfel un milion de anchete de securitate.

Vor fi mobilizaţi, de asemenea, 2.000 de poliţişti municipali la Paris, în timp ce necesarul estimat de personal de securitate privată este cuprins între 18.000 şi 24.000 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.