Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul găzduieşte expoziţia muzeală 'Viorica Agarici - Erou în două ţări, punte între două religii'

palatul victoria

Guvernul găzduieşte expoziţia muzeală "Viorica Agarici - Erou în două ţări, punte între două religii", în memoria celei care a salvat sute de evrei din "trenul morţii" după Pogromul de la Iaşi, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Se caută înlocuitor pentru Claudiu Manda - Comisia de control al SRI urmează să prezinte raportul privind ANI

Potrivit unui comunicat al Biroul de presă al Guvernului, Guvernul României găzduieşte această expoziţie în semn de apreciere faţă de lupta de combatere a antisemitismului, în contextul în care, la 13 martie, va avea loc, la Bucureşti, conferinţa cu titlul "Viitorul memoriei: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România", eveniment derulat de Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, sub auspiciile prim-ministrului României, şi în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Organizarea evenimentelor şi dezbaterilor dedicate combaterii antisemitismului, inclusiv găzduirea expoziţiei, reflectă preocuparea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene de a oferi un răspuns adecvat creşterii fenomenelor de intoleranţă şi manifestărilor antisemite, la nivel european, precizează sursa citată.

"Promovarea combaterii rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură constituie una dintre priorităţile mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE. Prin educaţie, amintire şi omagierea memoriei dăm sensuri mai profunde responsabilităţilor noastre de promovare şi apărare a valorilor fundamentale, pe care se bazează orice societate europeană democratică", subliniază premierul Viorica Dăncilă, conform comunicatului menţionat.

Vernisajul expoziţiei muzeale "Viorica Agarici - Erou în două ţări, punte între două religii", organizată de Consiliul Judeţean Neamţ şi Complexul Muzeal Neamţ, a avut loc la începutul lunii februarie la Palatul Parlamentului. Expoziţia va ajunge în Gara din Roman, precum şi în alte locaţii, fiind prevăzută ca o lecţie de istorie itinerantă.

Erou în două ţări, România şi Israel, punte între două religii, creştină şi iudaică, Viorica Agarici rămâne un reper istoric.

Viorica Agarici a fost declarată, post-mortem, de Statul Israel, "Drept între popoare", iar la Muzeul Yad Vashem din Ierusalim a fost plantat un arbore în memoria sa pe "Aleea celor Drepţi".

Şefă a Crucii Roşii din Roman, judeţul Neamţ, Viorica Agarici a rămas în istoria evreilor prin gestul său de se aşeza în faţa vagoanelor care transportau evrei deportaţi din Iaşi, la Călăraşi. În data de 3 iulie 1941, a trecut prin gara din Roman unul dintre "trenurile morţii", plin cu copii, femei şi bărbaţi, toţi evrei, închişi de zile întregi în vagoane, fără apă şi mâncare.

Viorica Agarici şi surorile din subordinea ei au cerut soldaţilor germani să deschidă vagoanele pentru a putea acorda primul ajutor evreilor închişi. Şi-a riscat apoi viaţa, aşezându-se în faţa trenului şi determinându-i pe soldaţi să deschidă uşile vagoanelor, reuşind, astfel, să acorde îngrijiri oamenilor care se zbăteau între viaţă şi moarte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.