Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul georgian acuzat că sabotează proiectul de construire a unui port la Marea Neagră

Marea Neagra Black Sea

Consorţiul de companii care stă în spatele unuia dintre cele mai importante proiecte din Georgia, construirea unui mare port cu ape adânci la Anaklia, pe coasta Mării Negre, a acuzat Guvernul de la Tbilisi de sabotaj şi a decis să suspende proiectul, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acest proiect pe mai multe etape destinat îmbunătăţirii transportului multimodal de mărfuri spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu beneficiază de sprijinul SUA, partenerul strategic al Georgiei, şi al Uniunii Europene, care a inclus portul Anaklia pe lista proiectelor prioritare.

Consorţiul Anaklia Development Consortium (ADC), care a câştigat licitaţia de 2,5 miliarde dolari pentru construcţia portului la Marea Neagră şi a semnat un acord cu Guvernul de la Tbilisi în anul 2016, a obţinut deja promisiuni de împrumuturi în valoare de 400 milioane de dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) şi Banca Asiatica pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB). Însă înainte de a furniza banii, băncile vor să obţină o garanţie de stat că Guvernul Georgiei va rambursa creditele dacă proiectul va eşua precum şi asigurări că nu vor exista întârzieri în implementarea proiectului, care include şi construcţia de drumuri şi căi ferate care să facă legătura cu viitorul port.

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

Cu toate acestea, Guvernul de la Tbilisi, care a semnat un acord de concesiune pe o durată de 52 de ani cu consorţiul ADC, refuză să ofere astfel de garanţii de stat pentru un proiect privat.

ADC, care a investit deja 70 milioane dolari din surse private în acest proiect, a primit o lovitură în luna august când unul din principalii săi parteneri, firma americană Conti International, a decis să se retragă din proiect iar Guvernul de la Tbilisi a cerut consorţiului să găsească un înlocuitor pentru compania americană până la data de 15 octombrie.

"În loc să susţină acest proiect, Guvernul l-a sabotat de mai multe luni" a declarat marţi directorul general al consorţiului ADC, Levan Akhvlediani. Potrivit acestuia, consorţiul a atras deja doi noi investitori străini însă Guvernul georgian a refuzat să accepte propunerile lor.

Un alt element negativ pentru consorţiul ADC este faptul că fondatorul consorţiului şi fostul director al companiei georgiene TBC Group, Mamuka Khazaradze este anchetat pentru presupuse fraude financiare.

"După părerea mea, după toate aceste elemente, niciun mare investitor nu va mai vrea să aibă de a face cu acest proiect şi, în consecinţă, proiectul se va opri", a spus Akhvlediani.

Potrivit experţilor, acest proiect a devenit subiectul unor lupte politice. SUA au sprijinit în mod public proiectul iar unii experţi subliniază că pentru Washington un port de ape adânci în Georgia era o oportunitate pentru a-şi trimite navele mai aproape de Rusia. "SUA consideră că acest proiect drept un alt port de importanţă strategică în Marea Neagră. Aceasta face parte din conceptul NATO de securitate în Marea Neagră", a spus analistul Levan Bodzashvili.

Atât experţii cât şi membri consorţiului spun că Rusia nu ar fi fericită dacă portul de la Anaklia ar fi construit. "Portul de la Anaklia va concura cu portul Novorossiisk din Rusia ca o poartă alternativă spre Asia Centrală", a spus Akhvlediani.

De asemenea, unii experţi au pus sub semnul întrebării viabilitatea comercială a proiectului în condiţiile în care noul port ar urma să asigure traficul a 100 milioane de tone de mărfuri pe an, în condiţiile în care în 2018 cele patru porturi actuale din Georgia au manevrat împreună mai puţin de un milion de tone de mărfuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.