Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul irakian îi va repatria din Belarus pe irakienii 'care doresc acest lucru'

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Guvernul irakian se angajează să-i înregistreze pe migranţii irakieni blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia care vor să se întoarcă "de bunăvoie" în Irak şi le va propune un "răspuns urgent", a declarat vineri pentru AFP diplomaţia irakiană.

"Suntem gata să organizăm mai mult de un transport pentru a aduce un răspuns urgent oricărei persoane care doreşte să se întoarcă voluntar în ţară", a declarat Mohammed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, pe tema migranţilor irakieni, majoritar kurzi, blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, ţară membră a Uniunii Europene.

Mai multe mii de migranţi, în special kurzi, sunt blocaţi de mai multe zile într-o tabără improvizată de partea belarusă a frontierei, în speranţa de a trece în Polonia.

Soarta lor a ajuns însă să facă obiectul unei crize între occidentali, pe de o parte, şi Belarus, susţinut de Rusia, de cealaltă. La ONU, occidentalii au condamnat joi o "instrumentalizare orchestrată a fiinţelor umane".

Migranţii kurzi irakieni susţin că fug de dificultăţile economice şi instabilitatea care afectează regiunea lor autonomă.

Pentru a le veni în ajutor, diplomaţia irakiană a trimis la frontieră diplomaţi de la Moscova şi Varşovia pentru "a se asigura de securitatea lor şi a comunica cu autorităţile competente", a adăugat Mohammed al-Sahaf.

Consulatele Belarusului la Erbil, în Kurdistanul irakian, şi la Bagdad, care acordau până acum vize turistice irakienilor, "au fost închise temporar" săptămâna trecută, a explicat el, potrivit Agerpres.ro.

Iraqi Airways a suspendat cursele Bagdad-Minsk în luna august "până la noi ordine", a declarat la rândul său pentru AFP Hussein Jalil, un purtător de cuvânt al companiei naţionale. "Dar am obţinut autorizaţia de a opera curse dus între Minsk şi Bagdad pentru a transporta irakienii blocaţi" în Belarus.

Pentru a se deplasa la Minsk, migranţii irakieni au trebui să recurgă, din luna august, la zboruri indirecte, tranzitând în special Turcia. Dar vineri Direcţia generală a aviaţiei turce a decis să le interzică irakienilor, sirienilor şi yemeniţilor "să achiziţioneze bilete şi să se urce în avioane spre Belarus pe aeroporturile din Turcia".

Vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat vineri că se va deplasa luni la Bagdad pentru a discuta despre criza migranţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.