Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul italian nu va demisiona, oricare ar fi rezultatul votului la referendumului

italia

Guvernul de la Roma nu îşi va da demisia, chiar dacă populaţia va respinge la referendumul de pe 4 decembrie reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi, a declarat duminică ministrul italian de interne, Angelino Alfano, care a încercat astfel să risipească temerile privind stabilitatea politică a Italiei, transmite agenţia Reuters. 

'Oricine este de acord cu conţinutul acestei reforme, dar votează 'Nu' doar pentru că vrea să-l trimită pe Renzi să-şi facă bagajele ar trebui să ştie că guvernul său nu va demisiona, aşa că puteţi vota 'Da'', a declarat Alfano publicaţiei Il Messaggero. 

Premierul Renzi a promis iniţial că va demisiona dacă reforma sa nu va fi validată la referendum, dar recent el s-a răzgândit şi a anunţat că viitoarele alegeri vor avea loc la termen, adică în 2018, susţinând că nu doreşte ca dezbaterile din campania premergătoare referendumului să fie dominate de ideea continuării guvernării sale. 

Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană de-a lungul vremii, cu 63 de guverne schimbate în 70 de ani, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând totodată să fie redus numărul de parlamentari. În opinia lui Renzi, aceste modificări ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o ţară guvernabilă. 

Dar sondajele recente arată un avans al taberei 'Nu', ce respinge reforma propusă de Renzi, fapt care provoacă îngrijorări în unele capitale europene, acestea temându-se că guvernul de la Roma ar putea fi slăbit tocmai într-o perioadă când blocul comunitar are nevoie de coeziune în contextul crizei refugiaţilor şi a ieşirii Marii Britanii din UE. 

Partidele italiene de opoziţie, inclusiv partidul populist 'Movimento 5 Stelle', precum şi disidenţii din partidul lui Renzi, consideră că modificările constituţionale propuse vor înlătura controalele democratice, vor oferit prea multe puteri executivului, în timp ce economiile cu administraţia vor fi minime. 

Premierul social-democrat Matteo Renzi se confruntă cu o scădere a popularităţii, ilustrată şi de înfrângerile suferite de formaţiunea sa, Partidul Democrat (PD), la alegerilor locale din luna iunie. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.