Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul italian propune ca 2019 să fie anul Da Vinci: 'Un geniu care este al nostru, universal apreciat. El este nemuritor'

Guvernul italian a prezentat miercuri programul festivităţilor programate pentru a marca împlinirea a 500 de ani de la moartea geniului Renaşterii Leonardo da Vinci (1452-1519), relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Elena Udrea și Alina Bica! Decizia luată de judecătorii din San Jose .

"Este o sărbătoare care va dura tot anul şi este o ocazie pentru Italia de a sărbători un geniu, un geniu care este al nostru, universal apreciat, atât de mult încât festivităţile vor avea loc peste tot în lume", a declarat şeful guvernului italian, Giuseppe Conte.

"Nu există disciplină pe care nu a explorat-o, de la artă la litere, la biologie, anatomie, matematică şi filosofie. El este nemuritor", a adăugat Conte în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea festivităţilor.

Zeci de evenimente sunt planificate până în aprilie 2020, implicând mai multe ministere, inclusiv cel al Culturii, al Educaţiei şi al Afacerilor Externe.

Ministrul culturii, Alberto Bonisoli, a menţionat trei expoziţii: "Leonardo da Vinci: desenarea viitorului" (15 aprilie - 14 iulie la Torino), "Da Vinci, omul model al lumii (17 aprilie - 14 iulie, la Veneţia) şi cea consacrată operei ştiinţifice şi tehnologice a lui Da Vinci, care şi-a deschis porţile miercuri la Roma (până pe 30 iunie).

"Este atât de italian şi simţim atât de mult că este al nostru încât suntem dispuşi să ajutăm şi alte ţări să marcheze" acest eveniment, a adăugat ministrul, care va merge vineri la Paris "pentru a ajuta francezii să organizeze o expoziţie importantă" care se va deschide la Muzeul Luvru la sfârşitul anului 2019.

O polemică lansată la sfârşitul anului 2018 de secretarul de stat italian pentru cultură, Lucia Borgonzoni, a pus sub semnul întrebării un acord care prevedea ca Italia să împrumute Franţei picturile lui Leonardo da Vinci pentru expoziţia de la Paris, în schimb Franţa urmând să împrumute Romei lucrări ale lui Rafael pentru comemorarea anul viitor a acestui maestru florentin (1483-1520).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.