Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul libian a declarat război total Statului Islamic

tripoli soldati libia

Guvernul de uniune naţională din Libia a format vineri un comandament de operaţiuni militare împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), interzicând tuturor grupărilor armate din ţară să acţioneze fără să aibă undă verde din partea sa, relatează AFP. Crearea acestui comandament are loc după ce organizaţia Stat Islamic a revendicat un atentat sinucigaş şi atacuri în localităţile situate în apropiere de Misrata, un oraş situat la 200 de kilometri est de Tripoli, soldate joi cu opt morţi şi 105 răniţi, conform spitalului central din Misrata. După atacuri, Consiliul militar al acestui oraş a cerut tuturor 'brigăzilor" (miliţiilor) aflate sub comanda sa să se mobilizeze, conform Agerpres.

 

Într-o decizie publicată pe pagina sa de Facebook, guvernul de uniune naţională a anunţat la rândul său 'formarea unei celule speciale de operaţiuni militare împotriva organizaţiei Daech'.

 

Această celulă va coordona operaţiunile militare împotriva SI într-o zonă ce se întinde de la Misrata la Sirte, bastion al organizaţiei jihadiste situat la 450 de kilometri est de Tripoli, a precizat guvernul, cerând tuturor grupurilor armate să nu acţioneze fără undă verde din partea sa, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare.

 

Mai multe grupuri armate, dintre care unele nu recunosc noul guvern de uniune naţională, sunt active în această zonă.

 

Libia este cuprinsă de haos de la revolta din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Organizaţia Stat Islamic a profitat de haos pentru a se implanta în Libia. O grupare desprinsă din Al-Qaida deţine controlul oraşului Sirte de peste un an.

 

De la jumătatea anului 2014, Libia este divizată între două administraţii: una cu sediul în Tobruk şi cealaltă cu sediul în Tripoli, fiecare fiind susţinută de miliţii rivale.

 

Un guvern de uniune naţională, format în baza unui acord mediat de ONU, a sosit la Tripoli în martie, pe fondul unor speranţe internaţionale că el va putea să reinstaureze stabilitatea şi să oprească expansiunea grupării Stat Islamic în ţara bogată în petrol. Dar guvernul, condus de către Fayez Sarraj, pentru a putea prelua puterea trebuie să obţină mai întâi un vot de încredere din partea parlamentului ales ce-şi are sediul la Tobruk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.