Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul libian a decretat o izolare generală pentru zece zile

facebook.com
izolare coronavirus

Guvernul libian de uniune naţională GNA a decretat o izolare generală pentru 10 zile în zonele pe care le controlează în vestul ţării, unde se află şi capitala Tripoli, cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus în această ţară aflată în război, potrivit AFP.

O "interdicţie de circulaţie" de 24 de ore intră în vigoare vineri, a indicat GNA cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: În continuare exportăm forța de muncă. 150 de lucrători în agricultură din România ajung în Marea Britanie

Această măsură nu se aplică în estul ţării, controlat de forţele mareşalului Khalifa Haftar, precum şi în mare parte din sudul Libiei care scapă controlului celor două tabere rivale.

Aflată în stare de haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este sfâşiată în prezent de lupta pentru putere între Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, şi GNA.

Mareşalul Haftar încearcă de un an să cucerească Tripoli şi ofensiva sa s-a soldat până în prezent cu sute de morţi, între care zeci de civili, precum şi cu peste 200.000 de persoane strămutate.

Citește și: Ultimă oră! Iohannis: ‘O majoritate parlamentară fără legitimitate votează măsuri populiste’

Situaţia umanitară riscă să se agraveze în prezent din cauza propagării pandemiei de COVID-19 în ţară, care a înregistrat oficial până acum un deces şi 48 de cazuri de contaminare, dintre care patru în est, potrivit Centrului de luptă împotriva maladiilor, cu sediul la Tripoli.

În timpul izolării, supermarketurile vor fi închise, dar buticurile şi magazinele de proximitate vor rămâne deschise între 05:00 şi 10:00 GMT, conform comunicatului.

În timpul acestei perioade este permis fiecăruia să-şi facă deplasările, potrivit sursei citate.

Citește și: Sorina Pintea și Mircea Beuran nu mai ies din casă pentru control judiciar, pentru a fi protejați de COVID-19

Miercuri, ministrul sănătăţii din GNA, Ehmed Ben Omar, a apreciat în faţa presei că situaţia sanitară în Libia nu este "foarte rea", dar "nici de natură să ne liniştească".

El i-a invitat pe libieni "să dea dovadă de responsabilitate" şi să respecte măsurile de izolare.

GNA anunţase deja în 22 martie închiderea frontierelor terestre şi aeriene şi a impus restricţii de circulaţie între 17:00 şi 05:00 GMT.

În estul ţării, forţele mareşalului Haftar impun de mai multe săptămâni restricţii de circulaţie între 18:00 şi 05:00 GMT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.