Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul lui Plahotniuc nu îl va declara persona non-grata pe Băsescu

romaniatv.net
traian basescu nervos

În timp ce la București am asistat la un o piesă de teatru cu final previzibil, meciul Tudose- Dragnea, la Chișinău, PSRM partidul lui Igor Dodon președintele pro-rus a cerut ca fostul președinte al României, Traian Băsescu, să fie declarat persona non-grata.

Într-un comunicat de presă, aceștia afirmă că ”PSRM solicită declararea ex-președintelui României, Traian Băsescu, care intervine în treburile interne ale unei țări suverane, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova”.

În ultimele săptămâni, Traian Băsescu a avut mai multe întâlniri electorale și unul dintre mesajele sale principale a fost faptul că unirea între Moldova și România este o soluție bună pentru ambele țări. Fostul președinte a prezentat avantajele pe care le-ar avea cele două țări dacă ar opta pentru un astfel de demers și faptul că, la acest moment, unirea este singura soluție pentru ca Moldova să intre în UE, deoarece procesul de aderare al altor țări este sistat pentru câțiva ani de aici încolo.

Băsescu a intrat în campanie electorală, vrea să își crească partidul pe care îl conduce în Moldova, PUN.

După o perioadă foarte scurtă, fostul președinte a reușit să fie pe primele pagini ale ziarelor moldovene. Intrarea lui Băsescu pe scena politică de la Chișinău a adus un plus de dinamism, dar și o focalizare a acțiunilor politice, un mod de a spune lucrurilor pe nume. Fostul președinte nu s-a sfiit să declare că ar face o alianță cu toate forțele pro-europene, inclusiv cu PDM lui Plahotniuc doar ca Moldova să rămână pe aceeași traiectorie, spre vest.

Într-un timp foarte scurt, Băsescu a făcut valuri serioase în Moldova. De aceea, probabil și Igor Dodon și-a pus partidul să ceară declarare lui Băsescu ca persona nona grata. Președintele rusofil își dorește prin această mișcare să atingă 3 obiective:

1) Să fie un gest reparator față de Putin. După declararea lui Rogozin persona nona grata, Dodon vrea să ofere ceva la schimb. Ar fi un punct câștigat dacă Băsescu i-ar fi servit pe tavă lui Putin. Dodon și-ar mai spăla din imaginea de „neputincios” care i s-a lipit de către guvernul de la Chișinău.

2) Ar opri din coagularea curentului unionist din Moldova.

3) L-ar pune pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc într-o imagine negativă în fața autorităților românești.

Acest demers este sortit eșecului. Doar Guvernul poate lua decizia cerută de președinte. Iar Plahotniuc este un tip pragmatic. Și el știe că Băsescu face bine ce face, iar pentru ca în 2018 să poată exista un guvern pro-european este nevoie de orice procent. Unioniștii sunt extrem de importanți și ei vor putea fi oricând într-o alianța pro-europeană. Pentru aceasta este însă nevoie de Băsescu pe scena de la Chișinău, pentru ca împreună cu Șalaru să ducă Partidul Unității Naționale la un scor de peste 6%.

Băsescu poate fi actorul care să convingă inclusiv electoratul PAS că Moldova are nevoie de o alianță a tuturor partidelor pro-europene după 2018. De altfel, fostul președinte nu s-a sfiit să o critice pe Maia Sandu pentru declarațiile pe care le-a dat pe această temă, că nu va face nicio alianță politică după alegerile parlamentare.

Sunt sigur că toate aceste lucruri sunt evaluate de Plahotniuc și echipa sa. Rezultatul: Guvernul nu va trece la declararea lui Băsescu drept persona non-grata. Plahotniuc va obține o nouă victorie în fața lui Dodon și îl va face să pară din nou: neputincios, un președinte slab, perdantul de serviciu. De asemenea, gestul de a-l ignora pe Dodon în acest caz va aduce beneficii de imagine guvernării Filip-Plahotniuc inclusiv la Bruxelles.

Așadar, intrarea lui Băsescu în lupta politică de la Chișinău este un lucru benefic pentru toate forțele pro-europene, inclusiv pentru PDM. Chiar dacă vor mai fi atacuri ale fostului președinte la adresa lui Plahotniuc, chiar dacă vor mai fi declarații politice acide, în acest moment, inamicul comun al forțelor pro-europene este Igor Dodon. Acesta va trebuie să se aștepte în viitor la atacuri dure din partea lui Băsescu și la un joc instituțional, pragmatic al lui Plahotniuc, joc care îl va împinge pe Dodon la colț, în zona președintelui neputincios, lipsit de putere.

Dodon s-a gândit că dă cu Plahotniuc în Băsescu și invers, dar o să constate că a dat peste doi jucători politici cu mare experiență, pragmatici, cinici, care vor da orice lovitură pentru a-și atinge obiectivul propus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.