Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul militar din Mali a anunţat încetarea acordului de pace cu grupurile separatiste din nordul ţării

mali

Guvernul militar din Mali a comunicat că a pus capăt unui acord de pace, mediat internaţional, cu grupurile separatiste din nordul ţării, relatează BBC preluat de Rador Radio România.

Acesta i-a învinuit pe ceilalţi semnatari pentru nerespectarea angajamentelor luate, dar şi pe principalul mediator al acordului, Algeria, pentru "acţiuni ostile".

Acordul din 2015 era văzut drept esenţial pentru menţinerea stabilităţii în Mali.

Din ianuarie 2012, mai multe grupuri de insurgenți duc o campanie de luptă împotriva guvernului din Mali pentru independența și autonomia zonei din nordul Maliului cunoscută ca Azawad. Mișcarea Națională de pentru Eliberarea Azawadului, o organizație care luptă pentru a declara independența Azawadului pentru tuaregi, a preluat controlul asupra regiunii prin aprilie 2012.

Pe 22 martie 2012, președintele Amadou Toumani Touré a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat din cauza felului cum a gestionat criza, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale programate pentru 2012.

Soldații răzvrătiți, intitulându-se Comitetul Național pentru Restaurarea Democrației și Statului (CNRDR), au preluat controlul și au suspendat constituția țării.

Ca o consecință a instabilității care a urmat loviturii de stat, cele mai mari trei orașe din nordul Mali, Kidal, Gao și Tombouctou, au fost cucerite de rebeli[103] în trei zile consecutive.[104] Pe 5 aprilie 2012, după ocuparea localității Douentza, MNLA a anunțat că și-a atins toate obiectivele din Mali și că și-a oprit ofensiva. În ziua următoare a fost proclamată independența Azawadului față de Mali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.