Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul militar din Myanmar acuză ONU de părtinire şi 'amestec în afacerile interne' după condamnarea lui Suu Kyi

DW
Aung San Suu Kyi

Guvernul militar din Myanmar a acuzat joi înalţi oficiali ai ONU de "amestec în afacerile interne" şi emiterea de judecăţi bazate pe "ştiri distorsionate", la câteva zile după o furtună de critici internaţionale în urma condamnării la închisoare a liderei înlăturate de la putere Aung San Suu Kyi, relatează Reuters.

Şefa ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a fost printre mai mulţi oficiali care au denunţat condamnarea luni a lui Suu Kyi, lidera aleasă în Myanmar (fostă Birmania) şi înlăturată printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie.

"Nu este potrivit să se emită o judecată unilaterală împotriva hotărârii curţii care se încadrează în jurisdicţia internă a unei ţări suverane. Astfel de acte constituie amestec în procesul judiciar şi în afacerile interne ale Myanmar", a declarat Ministerul de Externe al juntei într-un comunicat.

Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, a fost condamnată la patru ani de închisoare, sentinţă comutată apoi la doi ani de închisoare, pentru incitare şi încălcarea reglementărilor privind COVID-19, primul dintre aproape zece dosare împotriva ei. Ea respinge toate acuzaţiile, potrivit Agerpres.ro.

Despre verdict, ministerul a declarat că toţi sunt egali în faţa instanţei şi nimeni mai presus de lege.

Relaţia dintre Myanmar şi comunitatea internaţională s-a deteriorat brusc de la lovitura de stat şi legăturile cu cei mai apropiaţi vecini diplomatici au fost afectate sever, în timp ce junta a ignorat apelurile de a opri ostilităţile împotriva civililor şi adversarilor politici pe care îi numeşte "terorişti".

Ministerul de Externe i-a criticat pe preşedintele Consiliul de Securitate al ONU, pe raportorul special al Naţiunilor Unite pentru Myanmar, purtătorul de cuvânt al secretarului general şi coordonatorul rezident al ONU în Myanmar.

Referindu-se la un protest duminică în care au fost ucise cinci persoane când forţele de securitate au intrat cu un vehicul în mulţime, ministerul a spus că media de stat au oferit o relatare exactă a evenimentelor, spre deosebire de Naţiunile Unite, care "au făcut referire în mod deliberat la acuzaţii şi informaţii online neverificate".

"Ministerul Afacerilor Externe se opune ferm unor astfel de declaraţii care interferează în jurisdicţia naţională şi se bazează pe ştiri distorsionate", conchide Ministerul de Externe din Myanmar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.