Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul neo-zeerlandez a încercat ani de zile să-l deporteze pe autorul atacului terorist din Auckland

Radio NZ
Christchurch politia noua zeelanda

Guvernul neo-zeelandez a încercat ani de zile să-l deporteze pe bărbatul responsabil de atacul terorist de la un supermarket, de săptămâna aceasta, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

Vineri, Ahamed Aathill Mohamed Samsudeen, cetăţean sri-lankez în vârstă de 32 de ani, a atacat şapte oameni într-un supermarket din Auckland, fiind împuşcat mortal de poliţişti sub acoperire care erau pe urmele lui non-stop din luna iulie.

Agresorul era cunoscut pentru ideile sale inspirate de Statul Islamic şi fusese în faţa instanţelor de judecată de câteva ori. El fusese eliberat din închisoare în iulie şi plasat de atunci sub supravegherea acoperită a poliţiei.

Ordinele judecătoreşti care împiedicau publicarea numelui bărbatului şi statutul său de migrant au fost anulate duminică.

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a declarat - potrivit unui comunicat de presă - că serviciul de imigraţie din Noua Zeelandă (INZ) a încercat să-l deporteze pe sri-lankez din 2018.

Samsudeen a ajuns în Noua Zeelandă în 2011 cu o viză de student şi a depus actele pentru a obţine statutul de refugiat, a explicat Ardern. I s-a refuzat acest statut, dar decizia a fost respinsă la apel şi bărbatul a primit în cele din urmă statutul de refugiat în decembrie 2013.

În 2016, individul a intrat în vizorul poliţiei, iar INZ "a fost pus în temă cu informaţii care au lăsat să se înţeleagă că statutul de refugiat al bărbatului a fost obţinut în mod fraudulos", a mai spus Ardern. Statutul de refugiat i-a fost anulat în 2019, însă bărbatul a făcut recurs împotriva deportării.

Atunci, INZ a explorat posibilitatea reţinerii bărbatului pe parcursul procedurii de apel.

"A fost incredibil de dezamăgitor şi frustrant când am primit aviz juridic potrivit căruia acest lucru nu era o opţiune", a explicat Ardern. Cel mai probabil, bărbatul avea să fie considerat "o persoană protejată" ca urmare a statutului ţării de origine. Persoanele protejate nu pot fi deportate din Noua Zeelandă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.