Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul olandez cere timp suplimentar pentru a rezolva impasul legat de Acordul UE-Ucraina

olanda

Guvernul olandez a semnalat luni că are nevoie de încă şase săptămâni pentru a negocia un acord intern care să prevină retragerea sprijinului acestei ţări pentru Acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, transmite Reuters. La începutul lunii aprilie, printr-un referendum consultativ, olandezii s-au pronunţat masiv împotriva Acordului de asociere între UE şi Ucraina. Olanda a rămas astfel singurul stat membru al UE care nu a ratificat acordul.

Deşi acesta vizează consolidarea dialogului politic şi a schimburilor economice între UE şi Ucraina, miza referendumului, convocat printr-o petiţie populară, a fost deturnată de euroscepticii olandezi, care au făcut din rezultat un vot simbolic cu privire la Uniune. Premierul Rutte, care nu doreşte ca acordul să fie respins, a convenit ulterior să informeze parlamentul despre planurile guvernului de a găsi o soluţie până la 1 noiembrie.

Într-o scrisoare adresată luni parlamentului, ministrul de externe Bert Koenders a informat că guvernul are nevoie de un timp suplimentar pentru a negocia un acord 'legal constrângător' care să poată fi acceptat de restul statelor UE şi, în acelaşi timp, să nu deturneze rezultatul referendumului. Potrivit lui Koenders, executivul va încerca să ajungă la un acord cu partidele de opoziţie, cu alte guverne din UE şi cu Ucraina până la viitorul summit european de la mijlocul lunii decembrie. 'Acest proces necesită timp, mult mai mult timp decât mulţi oameni din Olanda preferă', a subliniat ministrul. El a explicat că neratificarea acordului de către Olanda ar avea serioase implicaţii pentru UE şi pentru Ucraina într-un context de tensiuni sporite cu Rusia.

'Luând în considerare interesele noastre naţionale, cabinetul a decis să continue negocierile internaţionale în viitoarea perioadă înaintea reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie, în scopul ajungerii la o soluţie legal constrângătoare', a scris Koenders. Mai precis, Olanda încearcă să obţină un acord care să fie semnat de liderii UE şi care să prevadă că tratatul nu garantează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi nici nu implică garanţii de securitate din partea Uniunii. În plus, el nu le-ar oferi ucrainenilor acces automat pe piaţa muncii din UE şi nu ar obliga statele membre să acorde ajutor financiar Ucrainei, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.