Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban a decis: OUG pe legea electorală, pentru preşedinţii de consilii judeţene (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
guvern orban turcan

Guvernul Orban a decis să modifice legea de alegere a autorităţilor publice locale, pentru ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilii judeţeni, nu prin vot direct de către cetăţeni, au precizat surse guvernamentale pentru STIRIPESURSE.RO.

Proiectul de OUG va ajunge în şedinţa de marţi, 28 ianuarie, pe masa premierului. Încă nu este clar dacă marţi proiectul va fi doar prezentat în şedinţă într-o primă lectură sau va fi adoptat.

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat în discuţie, în urmă cu o săptămână, un proiect care vizează alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene de către consilierii judeţeni şi nu de cetăţeni, cum se întâmplă în prezent.

"Noi ne dorim scoaterea din Comisia de Cod electoral, în care PSD a încercat să îngroape legea de respingere a Ordonanţei 40, a acestui proiect de lege, astfel încât să putem să respingem în plenul Camerei Deputaţilor această Ordonanţă 40, care stabileşte ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi direct de cetăţeni", a declarat preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, după şedinţa conducerii liberalilor.

El a precizat că nu exclude o posibilă angajare de răspundere sau o ordonanţă de urgenţă pe acest proiect, dacă PSD şi UDMR îl vor refuza explicit. E posibil. Vom face o analiză şi vom lua o decizie", a afirmat Ludovic Orban.

Revenirea la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în mod direct s-a făcut tot printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG 40/2019), adoptată de Guvernul Dăncilă. În 2016, preşedinţii de consilii judeţene au fost aleşi indirect, de către consilierii judeţeni, iar în 2012 au fost aleşi direct de către cetăţeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.