Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban amână liberalizarea pieţei la energie electrică şi gaze naturale: 'Va exista o perioadă de tranziţie'

Guvern
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că liberalizarea pieţei la energie electrică şi gaze naturale nu se va realiza de la 1 ianuarie 2020, ci va exista o perioadă de tranziţie de 6 - 9 luni.

El a amintit că vineri are programată o întâlnire cu reprezentanţii partidelor care sprijină Guvernul în Parlament pentru a discuta proiectul de lege care abrogă articole "nocive" din OUG 114 şi le modifică pe altele.

"În ceea ce priveşte articolele din OUG care se referă la liberalizarea pieţei la energia electrică şi la gazul natural, opţiunea noastră este pentru o perioadă de tranziţie, adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie, o perioadă de tranziţie de 6 - 9 luni, astfel încât să existe o pregătire şi a companiilor, de la cele de producţie, până la cele de distribuţie şi furnizare, o pregătire şi a consumatorului. De asemenea, în perioada asta avem ca obiectiv, cum de altfel e scris şi în Programul de guvernare, să adoptăm actul normativ care defineşte consumatorul vulnerabil şi pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil, în condiţiile liberalizării preţului la energie electrică şi gaz natural", a afirmat Orban, întrebat dacă vor fi liberalizate preţurile la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie.

Citește și: La final de mandat, Hans Klemm face mărturisiri despre regresul din Justiție în ultimii 3 ani:' O frustrare pe care o am'

El a adăugat că piaţa a fost liberalizată până la apariţia OUG 114, care a fixat din nou un preţ administrativ maximal la care producătorul poate să vândă gazul natural şi energia electrică către consumatorul casnic.

"Efectul a fost dezastruos pentru economie. La ora actuală, preţul la energie şi la gazul natural este foarte mare pentru producători şi pentru consumatori industriali, ceea ce duce la scăderea competitivităţii companiilor româneşti pe piaţa europeană", a susţinut prim-ministrul.

Premierul a participat vineri la Adunarea Generală a membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.