Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban e la SAPĂ de LEMN: A dat OUG în miez de noapte pentru a prelungi termenul de returnare a donațiilor pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului

Cumintenia Pamântului

Executivul a decis, în ședința de vineri, adoptarea unei ordonanțe de urgență care amână cu un an termenul pentru restituirea donațiilor strânse în vederea achiziționării sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

Citește și: Avocata lui Cristian Cioacă ia Poliția la PALME, după accidentul lui Chițoiu: Numai aceste fapte îi obligau să investigheze persoana

„Este vorba de ordonanţa de urgenţă privind prorogarea termenului pentru stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun, e vorba de „Cuminţenia Pământului”, aparţinând patrimoniului cultural naţional. Oamenii au fost de bună credinţă când au dat aceşti bani şi au vrut ca această sculptură să aparţină patrimoniului naţional”, a explicat Irina Sanda Marin Cajal, subsecretarul de stat în Ministerul Culturii.

În debutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a întrebat dacă este posibil să fie identificați toți donatorii, precizând că Executivul trebuia să dea banii înapoi până la finalul acestui an și de aceea e necesară prorogarea termenului.

„Guvernul trebuia să dea banii înapoi până la data de 31 decembrie 2019. E posibil să-i identificaţi pe toţi donatorii? Aveţi nevoie de o prorogare cu un an? Trebuie rezolvată problema asta, pentru că oamenii au fost angrenaţi într-un proces de donaţie pentru atingerea unui obiectiv. Acest obiectiv nu a fost atins şi banii trebuie daţi înapoi”, a afirmat Orban.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern vizează prorogarea termenului prevăzut la art.1 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurăriii mecanismelor și a resurselor financiare necesare returnării donațiilor colectate pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural național mobil.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care termenul limită pentru returnarea banilor pentru „Cuminţenia Pamântului” a fost prelungit pâna la 31 decembrie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.