Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban pregăteşte măsuri de austeritate: Pensiile nu vor creşte cu 40%, alocaţiile nu se vor dubla (surse)

Twitter
salarii taiate

În contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus, liderii liberali din teritoriu i-au transmis premierului Ludovic Orban să nu se atingă de bugetari dacă vrea ca PNL să nu aibă soarta PDL. În schimb, pensiile nu vor mai fi mărite cu 40%, dublarea alocaţiilor va fi din nou amânată, iar demnitarii vor avea lefurile tăiate, susţin surse politice pentru Adevărul.

Bugetarii vor munci doar jumătate de lună. Pentru cele 15 zile lucrate, vor primi salariul întreg, iar pentru celelalte 15 zile în care vor sta acasă vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Măsura se va întinde doar pe timpul stării de urgenţă. Nu se va aplica pentru militari, poliţişti, medici, personalul medical şi profesori, care vor rămâne cu lefurile intacte. Doar 500.000 de bugetari vor intra, prin rotaţie, în şomaj tehnic. Măsura va aduce o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei, potrivit sursei citate. Guvernul va mai adopta încă o ordonanţă de urgenţă, dedicată demnitarilor. Astfel, parlamentarii şi miniştrii vor avea leafa redusă cu 25%.

Potrivit legii votate anul trecut în Parlament, pensiile ar trebui majorate din septembrie cu 40%. Potrivit surselor Adevărul, o indexare cu 40% este imposibilă, având în vedere deficitul bugetar cu care se confruntă România. Premierul insistă ca pensiile să fie totuşi majorate cu 15%, având în vedere că PNL trebuie să treacă două teste electorale la finalul anului.

Dublarea alocaţiilor se amână din nou. Legea adoptată de PSD şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul anului a fost amânată de Guvern până la data de 1 iulie din lipsă de fonduri. Guvernul Orban va amâna din nou intrarea în vigoare a legii, cu încă o jumătate de an, susţin sursele citate. Impactul bugetar al dublării alocaţiilor e de 6 miliarde de lei, bani de care Executivul nu dispune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.