Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Guvernul Orban va recalcula pensiile 'nesimțite': 'Să ne uităm la vârsta de pensionare'

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a cerut, marţi, miniştrilor de resort să găsească o soluţie pentru recalcularea "pensiilor nesimţite" din Apărare şi Interne, care au fost făcute prin "umflarea", pe ultima sută de metri, a veniturilor celor ce urmau să se pensioneze.

"Cumva ar trebui, doamna ministru al Muncii, domnul ministru de Interne, domnul ministru al Apărării, să ne uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimţite, cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum, şi anume salariul brut. Trebuie să corectăm aceste nedreptăţi, pentru că provoacă o nemulţumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru că şefimea şi-a tras pensii nesimţite profitând de portiţele lăsate în actul normativ şi aşa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viaţă şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă. (...) Aceste soluţii trebuie cântărite foarte bine, analizate, studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit", a spus Orban la începutul şedinţei de guvern.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a menţionat că a pregătit câteva soluţii, pe care le va discuta cu ceilalţi miniştri.

Citește și: PSD lasă Guvernul în offside în Senat. Florian Bodog: 'Parlamentarii PNL nu au vrut să îşi asume amânarea dublării alocaţiilor'

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.

Deputații au respins, în plenul de marți, amendamentele lui Adrian Solomon adoptate în Comisia de muncă, prin care erau eliminate și indemnizațiile speciale pentru sportivii de performanță și artiștii. Propunerea de respingere a venit chiar din partea social-democratului.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.