DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul pakistanez ia în considerare relansarea proiectului gazoductului Pakistan-Rusia

gaze rusia

Pakistanul ia în considerare schimbarea „punctului de pornire” al conductei de gaz Pakistan Stream a Rusiei de la Karachi la Gwadar, o mișcare care ar putea ajuta la reluarea lucrărilor la proiectul de gazoduct Gwadar abandonat, care face legătura cu Iranul, scrie tribune.com.pk.

În 2015, Pakistanul și Rusia au semnat un acord interguvernamental pentru a executa proiectul de gazoduct Nord- Sud, care a fost redenumit ulterior „Pakistan Gas Stream Project” pentru a transporta GNL de la Karachi la Lahore.

Conform modelului inițial, Rusia urma să ofere 85% finanțare, în timp ce Pakistanul urma să ofere 15%. Acest proiect era pe bază de construcție, deținere, operare, transfer (CDOT), și urma să fie transferat în Pakistan.

Inițial, Rusia a nominalizat RT Global pentru a finaliza proiectul, în timp ce Pakistanul a nominalizat Inter State Gas Systems (ISGS), deținut de stat. La începutul anului 2016, însă, la scurt timp după nominalizarea făcută de guvernul rus, SUA au impus sancțiuni împotriva RT Global - lăsând proiectul North South Gas Pipeline în așteptare.

De atunci, Pakistanul și Rusia au schimbat structura proiectului North South Gas Pipeline de aproape șase ori, dar nu au putut găsi nicio soluție pentru a finaliza proiectul.

În iulie 2021, cele două părți au schimbat din nou structura proiectului gazoductului și au decis că companiile de gaze deținute de stat din Pakistan vor deține 74% din acțiuni, în timp ce firmele rusești vor deține 26% din acțiuni. Aceasta însemna că companiile pakistaneze trebuiau să investească 74% din totalul finanțării necesare, în timp ce firmele rusești ar oferi 26%.

Companiile guvernamentale au fost menite să investească din taxa de dezvoltare a infrastructurii de gaze (GIDC), în valoare de peste 400 de miliarde de rupii, deținute de companiile textile și de îngrășăminte.

În timp ce Curtea Supremă a Pakistanului a decis să primească în rate sumele în așteptare din contul GIDC din partea sectorului privat, instanțele inferioare au dat însă ordine de suspendare. Fondurile sunt acum deținute din nou de companiile de îngrășăminte și textile.

Având în vedere această situație, guvernul pakistanez are în vedere două opțiuni.

În cadrul opțiunii 1, divizia de petrol a gândit să schimbe punctul de pornire al conductei de gaz din Pakistan de la Karachi la Gwadar. Anterior, compania pakistaneză ISGS și companiile chineze au lucrat la conducta Gwadar LNG, care trebuia să se conecteze la granița cu Iranul pentru a finaliza proiectul gazoductului Iran Pakistan (IP).

Cu toate acestea, în timpul regimului anterior, Arabia Saudită a făcut presiuni asupra fostului prim-ministru Nawaz Sharif pentru a anula acordul GNL cu Qatar și proiectul gazoductului IP pe fondul unui conflict cu Qatar.

Sub presiune, guvernul de atunci a renunțat la proiectul de conductă LNG Gwadar – cel considerat a fi un plan alternativ pentru a finaliza proiectul conductei de gaz IP pentru a reduce presiunea din partea Arabiei Saudite. Guvernul, cu toate acestea, nu a renuntat la acordul cu Qatar. „Schimbarea punctului de plecare al GNL de la Karachi la Gwadar înseamnă că guvernul Pakistanului va reînvia proiectul conductei de GNL Gwadar”, a declarat un înalt oficial guvernamental pentru Express Tribune.

Situația actuală a proiectului

Surse au informat că companiile pakistaneze și ruse au finalizat un sondaj de rută de la Karachi la Lahore pentru a stabili un proiect de conductă de gaze din Pakistan și alte formalități. „Cealaltă opțiune este ca guvernul Pakistanului și Rusiei să renunțe la structura proiectului convenit în iulie 2021 și să reînnoiască modelul inițial de predare a întregului proiect către Rusia pentru a fi executat pe bază de CDOT”, au explicat oficialii.

Ei au spus că până și partea rusă a fost de acord cu aceste opțiuni.

În situația actuală, totuși, nu există GNL disponibil pentru Pakistan și, prin urmare, s-ar putea să nu existe niciun beneficiu în construirea unei conducte de GNL, au declarat oficialii, adăugând că al doilea terminal GNL este, de asemenea, rulat în prezent cu o capacitate mai mică, din cauza lipsei disponibilitatății GNL pe piața globală.

Pakistan LNG Limited (PLL), o companie de stat, a făcut tot posibilul să încheie un acord cu GNL, dar nicio parte nu și-a arătat interesul.

Actualul sezon de iarnă a fost dificil pentru consumatori din cauza indisponibilității GNL. Ministrul de stat pentru petrol, Musadik Malik a inițiat un plan de distribuire a buteliilor de GPL către consumatori. Totuși, acest lucru nu a adus niciun beneficiu consumatorilor, deoarece piața neagră a GPL a intrat în acțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.