Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul pică dacă PNL nu face rost de 71 de senatori și deputați

Inquam Photos
Florin Cîțu

Guvernul condus de Florin Cîțu va pica dacă PNL și UDMR nu conving 71 de parlamentari să susțină actualul cabinet minoritar.

Cu o săptămână înaintea moțiunii de cenzură PSD, partidele de guvernământ reprezintă 35% din mandatele parlamentare. PNL și UDMR au, împreună, 163 de senatori și deputați.

Pentru demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură este nevoie de votul a minimum 234 de senatori și deputați, astfel că premierul Florin Cîțu are de „recuperat” cel puțin 71 de voturi, până săptămâna viitoare, pentru a continua în funcția de prim-ministru.

Clasicele negocieri „la bucată” nu vor lipsi nici de la această moțiune de cenzură.

În istoria recentă, sunt frecvente cazurile de parlamentari care au jucat la două capete. Unii „au răcit” înainte de moțiune, alții nu au putut ajunge din cauza vremii, o parte au avut grijă să fie plecați din țară, unii au trecut de-a dreptul cu arme și bagaje la alt partid, iar alții au introdus în urnele de vot cretă, gumă de mestecat sau pastile de paracetamol.

Cea mai sigură cale ca Guvernul Cîțu să rămână în funcție ar fi negocierea susținerii USR PLUS, consideră liberalii. Cu 80 de parlamentari, foștii colegi de guvernare spun însă că orice discuție poate începe doar dacă PNL își schimbă premierul, mutare care înseamnă tot picarea Guvernului. O situație fără ieșire în acest moment.

Cu „extremiștii”, liberalii spun că nu vor negocia, referindu-se la parlamentarii AUR. Liberalii mai susțin că nu poate fi vorba nici de o negociere cu PSD, iar grupul minorităților naționale a decis că nu va vota moțiunea de cenzură a PSD.

Partidele care la nivel declarativ susțin acum că vor demiterea Guvernului Florin Cîțu sunt PSD, USR PLUS și AUR. Împreună, ele au 280 de voturi.

Dacă ecuația parlamentară nu se schimbă, atunci Cîțu ar putea să doboare recordul stabilit anul trecut de Ludovic Orban. În februarie 2020, Guvernul monocolor PNL era demis prin moțiune de cenzură de către PSD și UDMR cu 261 de voturi, cele mai multe voturi anti-Guvern la o moțiune de cenzură post-1990.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.