Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul polonez a aprobat un proiect de lege menit să legalizeze şi să faciliteze şederea refugiaţilor ucraineni în Polonia

warsawpoint.com
Morawiecki

Guvernul polonez a aprobat luni un proiect de lege menit să legalizeze şi să faciliteze şederea refugiaţilor ucraineni în Polonia, ţară ce a primit deja peste un milion de persoane care au fugit din calea invaziei ruse, informează AFP.

În conformitate cu acest proiect, care mai trebuie să fie dezbătut şi votat în parlament, cetăţenii ucraineni vor beneficia de drept automat de şedere legală în Polonia timp de 18 luni, cu posibilitatea ca această permisiune de şedere să fie prelungită cu alte 18 luni.

Ucrainenii vor avea acces la piaţa muncii, la servicii de sănătate şi la instituţii de învăţământ.

Guvernul polonez prevede de asemenea un ajutor financiar pentru refugiaţi, familiile care găzduiesc refugiaţi şi autorităţile locale angajate în acţiuni de asistenţă pentru ucraineni, potrivit Agerpres.ro.

Este vorba de a asigura "cel puţin un substitut la o viaţă normală pentru cei care au sosit în Polonia", a declarat pentru jurnalişti premierul Mateusz Morawiecki.

În faţa afluxului masiv de refugiaţi, în principal femei şi copii, un fenomen de o amploare nemaivăzută după Al Doilea Război Mondial, polonezii au răspuns în masă. Voluntari, autorităţi, organizaţii umanitare sau profesionale şi întreprinderi, precum şi importanta comunitate ucraineană deja prezentă în Polonia le oferă acestor refugiaţi esenţialul: hrană, transport şi un loc unde pot să se odihnească şi să doarmă, inclusiv în casele lor.

"Acest ajutor nu poate rămâne doar unul spontan", a declarat şeful guvernului polonez. Potrivit lui, dat fiind răspunsul masiv al polonezilor, "nu este necesar să fie înfiinţate mari tabere de refugiaţi".

Morawiecki a subliniat de asemenea că Polonia poate conta pe sprijinul mai multor ţări şi al Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.