DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul pregătește o declasificare istorică

arhiva dosare

Guvernul va discuta, în ședința de vineri, despre declasificarea documentelor elaborate înainte de 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în arhiva MAE.

„Se aprobă declasificarea documentelor ce conțin informaţii secrete de stat elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în hotărârea de guvern.

Consultarea documentelor, la cerere, va putea fi realizată, de exemplu, pentru cercetare științifică, rezolvarea unor lucrări administrative, informări, acțiuni educative, elaborarea de publicații și eliberarea de copii, extrase și certificate.

Potrivit notei de fundamentare, în urma analizei efectuate în cadrul MAE s-a ajuns la concluzia că dezvăluirea acestor documente nu mai poate prejudicia siguranţa naţională.

De asemenea, Guvernul spune că vrea să evite accentuarea unei imagini negative din cauza restricţionării accesului la documentele istorice, precum și interpretările acuzatorii din partea societăţii civile, conform cărora păstrarea acestora, în continuare, sub incidenţa clasificării se face în scopul ascunderii şi încălcării legilor, a abuzurilor regimului comunist, a erorilor administrative.

„Liberalizarea accesului public la documentele de interes istoric păstrate în arhiva Ministerului Afacerilor Externe va da un semnal pozitiv în mediile academice şi diplomatice din ţară şi din străinătate în ceea ce priveşte eforturile Ministerului Afacerilor Externe de adaptare la realităţile existente în societatea românească şi, mai ales, la valorile democratice europene asumate de România”, mai spune Executivul.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.