Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul propune modificarea Codurilor Penale: lista noutăților de pe masa Vioricăi Dăncilă / DOCUMENT

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

Guvernul urmează să adopte un proiect de lege care va reglementa utilizarea brățărilor electronice ca sisteme de supraveghere în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică și după ce va fi adoptat de Guvern va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot. În legea care trebuie aprobată în ședința de Guvern se prevede și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală astfel:

  • Codul Penal: se propune ca în conținutul constitutiv al infracțiunii de distrugere, să fie incluse și dispozitivele electronice de supraveghere
  • Codul Penal: modificarea definiției infracțiunii de evadare
  • Codul de Procedură Penală: excluderea posibilității dispunerii măsurii arestului la domiciliu în cazul în care acesta locuiește cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, precum și cu privire la persoana aflată în curs de cercetare pentru infracțiunea de evadare

Citește aici proiectul de lege

Citește și: Revoltă în ALDE: PSD suferă de sindromul UDMR! / SURSE .

Art. 42. – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După alineatul (2) al articolului 253, se introduce un nou alineat, alin.(21 ), cu următorul cuprins:

„(21 ) Distrugerea unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuțional penale se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

2. La articolul 285 alineatul (3), după litera b) se introduce o nouă literă, lit.c), cu următorul cuprins:

„c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu, a obligației de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerariului sau condițiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.”

3. Alineatul (4) al articolului 285 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În situațiile prevăzute la alin.(3) lit.a) și b), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la restul rămas neexecutat din pedeapsă la data evadării.”

4. La articolul 285 după alineatul (4), se introduce un nou alineat, alin.(41), cu următorul cuprins:

„(41 ) În situația prevăzută la alin.(3) lit.c), se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.”

Art. 43. – Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 5 iulie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 215 alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;”

2. Alineatul (3) al articolului 218 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Măsura nu poate fi dispusă cu privire la inculpatul față de care există suspiciunea rezonabilă că a săvârșit o infracțiune asupra unui membru de familie cu care acesta locuiește, cu privire la inculpatul care locuiește cu persoanele prevăzute la art.221 alin.(2) lit.b) ori cu privire la persoana cercetată sau condamnată pentru infracțiunea de evadare.”

3. Alineatul (3) al articolului 221 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere și/sau să respecte una sau mai multe dintre obligațiile prevăzute la art.215 alin.(2) lit.d)-k). Prevederile art.215 alin. (8), (81 ) și (9) se aplică în mod corespunzător.”

4. După alineatul (6) al articolului 221, se introduce un nou alineat, alin. (61 ), cu următorul cuprins:

„(61 ) În situația prevăzută la alin. (6), în încheiere se va indica în mod expres perioada de timp, precum și, după caz, locul de muncă, instituția de învățământ, unitatea sanitară sau alt loc în care i s-a aprobat deplasarea.”

5. După alineatul (11) al articolului 221, se introduce un nou alineat, alin. (12) cu următorul cuprins:

„(12) Atunci când inculpatul încalcă obligația de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerariul sau condițiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat și de a-l prezenta, de îndată, procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanței de judecată, în cursul judecății, pentru a proceda potrivit alin. (11).”

6. Alineatul (4) al articolului 521 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Darea în urmărire se dispune, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București sau, după caz, de inspectoratul de poliție județean, sesizat potrivit alin.(3).”

Monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul unor dispozitive electronice de supraveghere (așa zisele „brățări electronice”), mobile sau fixe. Dispozitivele mobile se vor monta, nedetașabil, pe gleznă și, doar dacă nu este fizic posibil sau contraindicat medical, acestea se vor monta pe brațul persoanei supravegheate. Dispozitivele fixe se utilizează în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să-l părăsească sau de care nu are voie să se apropie. De asemenea, dispozitivul mobil se va pune la dispoziția persoanei protejate, care-l poate purta atașat de corp sau asupra sa. Organul de supraveghere și operatorul tehnic (personalul din cadrul Poliției Române sau al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care va exercita atribuții tehnice privind monitorizarea electronică) vor avea dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea persoanei supravegheate sau a persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta, pentru a verifica dispozitivele electronice de supraveghere; cele purtate de persoana supravegheată vor putea fi verificate și la sediul organului de supraveghere sau în alt loc decis de acesta.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.