Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Republicii Moldova nu are banii necesari pentru alegerile parlamentare din luna iulie

Moldpres
Aureliu Ciocoi

Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, Guvernul nu dispune de suma totală de 125 de milioane de lei solicitată de Comisia Electorală Centrală  (CEC), iar din acest motiv banii vor veni în tranșe pentru lansarea procesului. Sumele pentru alte cheltuieli, de exemplu pentru salarizarea funcționarilor electorali, vor fi transferate mai târziu, transmite știri.md

"În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de rezervă putem finanța organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a spus Aureliu Ciocoi.

În consecinţă, Executivul nu are cum satisface devizul de cheltuieli emis de Comisia Electorală Centrală (CEC), în sumă de 125 de milioane de lei.

Premierul interimar a spus că în următoarea şedinţă de Guvern se va decide transferul unei părţi din banii solicitați de CEC, urmând ca, în funcție de necesități, să fie efectuate şi următoarele transferuri pe parcursul campaniei electorale.

"Important este să le dăm celor de la CEC o parte din bani pentru demararea proceselor organizatorice”, a spus Aureliu Ciocoi, adăugând că, între timp, Ministerul Finanțelor va identifica surse pentru a nu lăsa țara fără niciun leu în Fondul de Rezervă.

Totodată, Aureliu Ciocoi a sugerat că suma solicitată de CEC ar fi exagerată.

„Am avut o ședință cu membrii Comisiei Electorale Centrale, în timpul căreia i-am anunțat că Guvernul nu are cum satisface devizul de cheltuieli solicitat de CEC în volum de 125 de milioane de lei. În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de rezervă putem finanța organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Vom transfera zilele acestea o parte din banii solicitați de CEC, urmând ca, în funcție de necesități, să le transferăm sume adiționale pe parcursul campaniei electorale. Important este să le dăm celor de la CEC o parte din bani pentru demararea proceselor organizatorice”, a spus Aureliu Ciocoi, adăugând că, între timp, Ministerul Finanțelor va identifica surse pentru a nu lăsa țara fără niciun leu în Fondul de Rezervă.

Din suma totală, CEC vrea să cheltuie 12 milioane de lei pentru achiziții anti-COVID-19. Dar premierul interimar crede că suma destinată acestor achiziții poate fi diminuată.

„Se va merge pe cheltuieli pragmatice, cheltuieli reale. O bună parte din cheltuieli reprezintă salariile membrilor CEC și birourilor electorale, de asta în situația de austeritate bugetară în care se află Republica Moldova, putem oferi acești bani în tranșe. Sunt unele cheltuieli pe seama cărora ușor putem economisi, cum ar fi achiziționarea materialelor anti-COVID, care pot fi puse la dispoziția CEC din rezerva Ministerului Sănătății”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Anterior, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că, în eventualitatea în care va fi redusă suma necesară bunei desfășurări a alegerilor, autoritatea electorală va fi nevoită să reducă din numărul secțiilor de vot destinate cetățenilor din diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.