Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul României, DECIZIE de ULTIMĂ ORĂ după accidentele aviatice din ultima perioadă

Guvernul Romaniei
Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o Ordonanţă de urgenţă, la iniţiativa Ministerului de Interne, pentru achiziţionarea unor elicoptere şi a unor simulatoare de zbor pentru Inspectoratul General de Aviaţie. Potrivit premierului, achiziţiile se fac prin Programul Operaţional Infrastrucură Mare (POIM), iar fondurile sunt nerambursabile, scrie News.ro.

“La iniţiativa MAI, în şedinţa de astăzi (marţi – n.r.) , adoptăm o OUG privind achiziţa centralizată de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviaţie cu 22 de elicoptere şi cu cel puţin un simulator de zbor. Astfel, capacitateA de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă va fi substanţial îmbunătăţită. Achiziţia se va face din fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastrucură Mare, din care MAI beneficiază de aproximativ 600 de milioane de euro. Programul are ca obiectiv dezvoltarea domeniului în situaţii de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă.

Pe data de 20 aprilie, MAI a supus dezbaterii publice un ordin prin care IGSU devine unitate de achiziţii centralizată pentru cumpărarea de elicoptere şi simulatoare de zbor necesare pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.

În prezent IGAv dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviaţiei MAI 2010-2020.

Citește și: Protest acasă la Klaus Iohannis - Modul INEDIT prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea

”Din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Pe de altă parte, distribuţia teritorială a resurselor este actualmente stabilită preponderent pe principiul timpului de răspuns la urgenţe medicale şi nu permite o alocare rapidă a acestora în cazul acţiunilor de căutare-salvare, necesitând deseori adaptări ale echipării în funcţie de tipologia misiunilor care trebuie executate”, anunţă MAI.

Instituţia precizează că IGAv nu dispune de capabilităţile necesare executării tuturor misiunilor specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, fiind nevoie de achiziţionarea unor elicoptere noi cu dotări moderne, care să poate fi folosite în misiunile de salvare.

”Desemnarea IGSU ca unitate de achiziţii centralizată pentru achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă este motivată de faptul că la acest moment singura posibilitate de finanţare a necesarului aeronautic a fost identificată ca fiind Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în care IGSU este eligibil, independent sau împreună cu alte instituţii specializate care asigură funcţii de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, mai arată MAI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.