Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Rusiei ia măsuri pentru cetățenii mobilizați: Dacă supraviețuiesc, au locul de muncă garantat

news.ro
militari rusi

Guvernul rus a aprobat un decret privind menținerea locurilor de muncă pentru cetățenii mobilizați.

"Cetățenii mobilizați își vor putea păstra contractul de muncă și se vor putea întoarce ulterior la locul de muncă anterior. Modificările necesare în acest sens au fost făcute la specificul reglementării juridice a relațiilor de muncă în vigoare în 2022 și 2023 și aprobate printr-un decret semnat de premierul Mihail Mișușin", a relatat canalul Telegram al guvernului rus.

Se subliniază că "contractele de muncă ale cetățenilor chemați la mobilizare parțială vor fi suspendate, dar nu reziliate" și "locurile de muncă ale acestora vor fi păstrate".

Decizia a fost luată pentru a asigura garanții sociale și de muncă pentru cetățeni. Acesta se aplică raporturilor juridice care au luat naștere după 21 septembrie 2022, se arată în comunicat.

Revenirea în aceeași poziție

"Toți angajații chemați la mobilizare începând cu 21 septembrie 2022 se pot întoarce la locul de muncă în aceleași condiții", a declarat reporterilor șeful Ministerului Muncii, Anton Kotyakov, întrebat dacă va fi posibilă revenirea la același post după încheierea serviciului.

În același timp, șeful Ministerului Muncii a precizat că angajatorii vor putea să angajeze angajați temporari în această perioadă. "În timpul perioadei de suspendare, angajatorul poate încheia contracte de muncă pe durată determinată și poate angaja angajați temporari", a spus el.

Kotyakov a mai spus că un angajat mobilizat nu poate fi concediat. Angajatorul va trebui să păstreze locul de muncă pentru angajatul mobilizat. În acest caz, contractul de muncă dintre angajat și angajator va fi suspendat pentru perioada de serviciu.

Potrivit acestuia, hotărârea de guvern se va aplica tuturor lucrătorilor chemați la mobilizare începând cu 21 septembrie 2022.

CONTEXT

La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială în țară. Într-o alocuțiune adresată rușilor, el a menționat că linia de contact în zona de operațiune militară specială "depășește o mie de kilometri", forțele aliate confruntându-se "nu doar cu formațiuni neonaziste, ci de fapt cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv", care amenință însăși existența Rusiei.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, 300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării și vor fi supuși unui antrenament înainte de a fi trimiși în zona "operațiunii militare speciale". Studenții și recruții nu vor fi chemați, ci doar cetățenii care au efectuat serviciul militar și au o specializare profesională militară vor fi mobilizați. Șeful armatei a subliniat că mobilizarea se face în primul rând pentru a controla teritoriile eliberate în timpul operațiunii speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.