DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul schimbă din nou Codul Fiscal - Ce îi solicită consultanții ministrului Finanțelor

cod fiscal

În această perioadă, reprezentanții mediului de afaceri pot transmite Ministerului Finanțelor propuneri de îmbunătățire a Codului Fiscal, iar compania de consultanță financiară EY România a prezentat un set de propuneri menite să ușureze povara firmelor și să reducă unele costuri de conformare.

„Nu știm dacă toate propunerile noastre vor fi luate în calcul. Negocierile mai sunt deschise până la toamnă, iar noua formă a Codului Fiscal, rezultată din negocieri, se va aplica de la 1 ianuarie”, a explicat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe în cadrul EY România, în cadrul unui seminar de specialitate, informează Mediafax.

„Foarte important ar fi să li se permită grupurilor de întreprinderi consolidarea fiscală; avem acest lucru la TVA, ar fi de dorit să se permită și la impozitul pe profit. Am solicitat această facilitate pentru grupurile controlate în proporție de cel puțin 75%, astfel încât pierderile de la o parte din grup să se contrabalanseze cu profiturile din cealaltă parte, iar impozitul pe profit să se calculeze consolidat - acesta ar fi un balon de oxigen pentru grupurile de firme cu capital românesc”, a spus Gabriel Sincu.

SURPRIZĂ - Pe cine ar vrea Gigi Becali în locul lui Kovesi la șefia DNA: 'E un om credincios, care merge la biserică'

„Am mai solicitat o măsură care va reduce costurile îndatorării. În prezent, sunt deductibile cheltuielile cu dobânzi și cu diferențe de curs valutar în proporție de numai 200.000 de euro plus 10% din EBITDA (n.n.- câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) inclusiv în cazul dobânzilor bancare. Propunerea noastră a fost ridicarea acestui plafon la 30% din EBITDA și eliminarea de sub incidența prevederii a instituțiilor financiare”, a menționat consultantul.

Ingrid Mocanu reacționează după declarațiile adjunctului DNA: 'Un paraditoro-moderat, mai cu jenă, a băgat și ceva bombițe. Ce faceți, măiculiță, pe acolo'

Până în 25 aprilie 2018, cheltuielile cu dobânzi bancare erau deductibile integral, dar acum intră şi acestea sub incidenţă, ceea ce înseamnă un impact semnificativ la societăţile care au credite mari în derulare.

Totodată, cheltuielile cu creanțe cedate sunt deductibile în proporție de doar 30% - „am cerut ridicarea acestui plafon la 100%”, a menționat Gabriel Sincu.

Reprezentanții EY România au mai arătat că, la sponsorizări, beneficiari pot fi numai organizațiile neguvernamentale (ONG) prestatoare de servicii sociale pentru ca - la nivelul finanțatorilor - aceste cheltuieli să fie deductibile, fapt care le-a lovit foarte mult pe ONG-urile din alte categorii. „Am solicitat eliminarea acestei specificații, astfel încât cheltuielile cu sponsorizări să fie deductibile când banii sunt acordați pentru toate categoriile de ONG”, a încheiat Gabriel Sincu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.