Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul se împrumută de la cetăţeni. Mesajul premierului Ponta

bursa

Statul se va împrumuta direct de la populaţie, după zece ani în care a preferat să ia bani doar de la bănci. Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de titluri de stat pentru cei care doresc să economisească. Acestea vor costa 1.000 de lei fiecare şi vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti. Depozitele pe 2-3 ani vor avea o dobândă de 2%. Statul vrea să obțină în total, de la populație, 100 de milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a participat miercuri la lansarea Programului FIDELIS - emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, derulat prin Bursa de Valori Bucureşti.

"Am răspuns la o oră atât de timpurie invitaţiei Bursei de Valori Bucureşti pentru a încerca să facem publicitate pentru un instrument care nu a mai fost folosit în România. Înţeleg că în 2005 a fost o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, dar nu prin Bursa de Valori. Deci, într-un fel, astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziţionate de către persoanele fizice - un instrument pe care ţările şi economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficienţă. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească îşi au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobândă care să ţină cont de realitatea pieţei şi, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii", a explicat prim-ministrul.

Ponta a adăugat că acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari câştiguri imediate, dar, în acest moment, "având creştere economică, având creşterea veniturilor, avem şi o creştere a dorinţei de economisire a populaţiei".

"Acum trebuie să facem doar cel mai important lucru într-o economie de piaţă şi anume să facem publicitate. Oamenii să ştie de existenţa acestui instrument. Fiind prima emisiune de acest gen, evident, e o sumă de testare doar, este foarte mică, dar sperăm ca oamenii să afle de acest instrument. Ne dorim să-l considere interesant, să merite să-şi economisească banii în titluri de stat. Dacă acest prim eveniment îşi produce efectele şi află nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienţi obişnuiţi ai băncilor, ci oamenii obişnuiţi care vor să-şi economisească o parte din banii pe care i-au câştigat, atunci, evident, că vom mări acest program şi-l vom transforma într-un instrument folosit cât mai des de statul român, de către BVB şi un instrument modern pe care românii trebuie să înveţe să-l acceseze", a spus premierul, potrivit Agerpres.

La eveniment au mai participat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, preşedintele BVB, Lucian Anghel, şi directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.