Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Sloveniei a supraviețuit unei noi moțiuni de cenzură

Operation World
Slovenia

Controversatul prim-ministru sloven Janez Jansa a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură, cu o lună înainte de asumarea preşedinţiei prin rotaţie a Uniunii Europene (UE), notează AFP preluat de agerpres.

După alt eşec în februarie, opoziţia nu a reuşit nici de această dată să adune majoritatea necesară pentru a scurta cel de-al treilea mandat al liderului conservator de 62 de ani: 42 de parlamentari au votat pentru şi 44 contra, într-un parlament cu 90 de locuri.

Cele patru partide iniţiatoare ale acestei proceduri i-au reproşat premierului Jansa gestionarea pandemiei, în special achiziţionarea unui număr insuficient de doze de vaccin. Cu 210 decese la 100.000 de locuitori, potrivit unei baze de date întocmite de AFP, Slovenia a fost puternic lovită de COVID-19.

Opoziţia a mai denunţat presiunile asupra justiţiei şi atacurile împotriva mass-media. Prim-ministrul nu ezită să insulte personal jurnaliştii pe Twitter şi a lipsit de finanţare publică agenţia naţională de presă, STA.

El "a acţionat în mod arbitrar, autoritar, dăunător şi periculos", a acuzat în cursul dezbaterilor deputatul opoziţiei Jani Moderndorfer. "A ridiculizat democraţia şi şi-a bătut joc de propriul stat şi cetăţenii săi", a adăugat el.

Janez Janza, care a participat doar scurt timp la şedinţă, a respins acuzaţiile "absurde", promiţând în acelaşi timp "o relansare economică mai rapidă decât în orice altă ţară din UE".

El criticase mai devreme un "demers patetic din partea privilegiaţilor care doresc să destabilizeze" Slovenia, ţară alpină cu două milioane de locuitori.

În ultimele luni, el s-a confruntat cu mai multe dezertări din tabăra sa.

Cota sa de popularitate este la cel mai scăzut nivel de după învestirea sa în martie 2020 - aproximativ 30% opinii favorabile -, iar manifestaţiile se succed de la sfârşitul lui aprilie în centrul capitalei, Ljubljana, pentru a cere organizarea de alegeri anticipate.

Acuzat că a copiat Ungaria lui Viktor Orban, Janez Jansa este şi în relaţii proaste cu Bruxellesul, în contextul în care Slovenia va prelua conducerea UE la 1 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.