Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul socialist minoritar al lui Pedro Sanchez a suferit prima înfrângere în Parlament

realitatea.net
pedro sanchez

Guvernul socialist spaniol, minoritar, a suferit prima sa înfrângere în Parlament, unde principalul său aliat, Podemos, a trecut de partea opoziţiei şi a respins decrete supuse la vot, relatează Reuters.

Acest ”decret regal” viza să consolideze drepturile locatarilor şi era unul dintre cele opt texte dezbătute în Parlament marţi. Celelalte şapte texte au fost adoptate.

Decretul cu privire la locuinţe, respins cu 243 de voturi la 103, reprezintă prima înfrângere a preşedintelui Guvernului Pedro Sanchez de când se află la putere, în iunie.

Decretele regale sunt aprobate direct de Guvern, însă ele este necesar să fie ratificate în Parlament, cu o majoritate simplă.

Podemos, o formaţiune de stânga antiausteritate, a hotărât să nu voteze în favoarea decretului, pentru că acesta nu prevede plafonarea chiriilor, contrar unui acord anterior între Podemos şi Partidul Socialist Muncitoriesc spaniol (PSOE).

”Adoptarea acestui decret regal este un act responsabil (...), menit să ceară măsuri curajoase care s ăînceapă cu adevărat să garanteze dreptul la locuinţă al tuturor cetăţenilor”, a declarat în cursul dezbaterii parlamentare Lucia Martin, o deputată de la En Comu Podem, aripa catalană a Podemos.

Consultări continuă cu Guvernul în vederea ajungerii la un nou acord cu privire la locuinţe, iar Podemos nu caută să slăbească fragila alianţă parlamentară cu Psoe, a dat ea asigurări.

Podemos se confruntă cu o criză în prezent, după ce unul dintre fondatorii săi, Íñigo Errejón, a renunţat luni la mandatul de deputat.

Partidul se află în scădere în ultimele sondaje, cu câteva luni înaintea unor alegeri regionale şi municipale.

Socialiştii deţin un sfert din mandate în Parlament, iar Pedro Sanchez se sprijină pe Podemos, naţionaliştii catalani şi alte partide mici în adoptarea textelor de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.