Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul ucrainean a plafonat tarifele la termoficare în pofida opoziţiei exprimate de ministrul de Finanţe

https://www.crestinortodox.ro
Biserica Sfantul Andrei din Kiev

Guvernul ucrainean a introdus miercuri un plafon pentru tarifele la termoficare, în pofida opoziţiei exprimate de ministrul de Finanţe, care susţine că acesta contravine prevederilor unui acord convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters potrivit Agerpres.

FMI vrea ca Ucraina să aducă la nivelul pieţei tarifele la termoficare, în cadrul unui program de asistenţă în valoare de 3,9 miliarde dolari aprobat în luna decembrie a anului trecut şi destinat să stabilizeze economia ucraineană. Pentru a obţine împrumuturi de la FMI, Ucraina a fost de acord să majoreze preţul gazelor naturale pentru gospodării cu aproape 25% în luna noiembrie 2018, însă această creştere a fost urmată de majorarea tarifelor la termoficare, care au devenit un subiect de campanie în alegerile prezidenţiale din aprilie.

Deocamdată, nu există o confirmare oficială a plafonării tarifelor la termoficare, însă, în cursul unei şedinţe de guvern care a avut loc miercuri, ministrul ucrainean al Justiţiei, Pavlo Petrenko, a sugerat un preţ de 1.400 grivna (53,51 dolari) per gigacalorie. Aceasta, în condiţiile în care preţul mediu în luna aprilie era de 1.535,8 grivna/gigacalorie.

Ministrul de Finanţe, Oksana Markarova, a subliniat însă, în şedinţa de guvern, că acest plafon contravine obligaţiilor asumate de Ucraina în programul convenit cu FMI.

"Ministerul de Finanţe nu poate susţine o decizie care impune o limită de tarif şi contravine obligaţiilor noastre internaţionale", a spus Markarova.

În schimb, premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a apreciat în aceeaşi şedinţă că actualele tarife, care diferă de la o regiune la alta şi sunt stabilite de companiile private de termoficare, sunt exagerat de mari.

"În fiecare lună, oamenii plătesc suprapreţuri monopolurilor pentru apă caldă şi termoficare. Nu vom tolera acest lucru", a spus Groisman.

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va revizui politica de tarife. Între timp, Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva parlamentul, care majoritar îi este ostil, pe 21 mai, în discursul pronunţat cu ocazia învestiturii sale. Decretul a fost semnat la scurt timp după acest moment. Partidul preşedintelui, "Slujitorul poporului", este creditat cu peste o treime din intenţiile de vot, potrivit sondajelor de opinie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.