Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ungariei majorează cu 109 milioane de dolari capitalul companiei energetice de stat MVM

iStock
ungaria steag
Ungaria este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, iar majorarea preţurilor energiei a dus la adâncirea deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent în 2022, reprezentând o provocare pentru Guvernul premierului Viktor Orban.

Săptămâna trecută, Orban a declarat că Ungaria va trebui probabil să plătească anul viitor 17 - 20 miliarde de euro pentru factura sa la energie, şi a anunţat că Executivul va obţine finanţarea necesară de pe piaţă.

Conform unui acord pe 15 ani semnat anul trecut, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Ungaria primeşte anual 4,5 miliarde metri cubi (bcm) de gaze ruseşti via Bulgaria şi Serbia.

Pentru a atenua povara facturilor ridicate la energie asupra deficitului de cont curent şi a forintului, MVM a ajuns în octombrie la un acord cu Gazprom prin care se pot amâna plăţile pentru achiziţiile de gaze dacă preţurile depăşesc un anumit plafon.

Pentru a sprijini forintul, care în octombrie s-a depreciat la un nivel record, Banca Naţională a Ungariei a început să furnizeze valută din rezervele sale internaţionale, pentru finanţarea importurilor de energie.

De asemenea, preţurile ridicate la energie au forţat Guvernul Ungariei să renunţe în august la plafonarea preţului la energie pentru gospodăriile cu consum ridicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.