Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul israelian va aproba săptămâna viitoare un buget de război pe anul 2024, potrivit ministrului finanţelor

timesofisrael.com
Bezalel Smotrich

Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024, a anunţat duminică ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de şekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviştii militari, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

'Statul Israel pune rezerviştii şi familiile lor în centru şi aceasta este ancora bugetului pe 2024 pe care îl vom prezenta în acest weekend', a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Yoav Gallant.

Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani, 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zguduit finanţele guvernamentale, impunând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 miliarde de şekeli pentru finanţarea războiului şi despăgubirea celor afectaţi de atacul din 7 octombrie al Hamas care a declanşat conflictul actual.

Ministerul de Finanţe a afirmat că este probabil că războiul va costa cel puţin alte 50 miliarde de şekeli în 2024 şi va rezulta într-un deficit bugetar aproape triplu, de circa 6% din PIB, într-o proiecţie în care luptele vor dura până la sfârşitul lui februarie.

Banca Israelului recomandă guvernului să ţină în frâu cheltuielile care nu au legătură cu războiul, pentru a compensa costurile adiţionale militare şi cu securitatea internă, explicând că o politică fiscală mai relaxată ar putea încetini ritmul scăderii ratei dobânzilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.