DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul va suspenda timp de 9 luni obligația plății ratelor de către fermieri (OUG)

Facebook
sedinta de guvern

Guvernul a pus în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență privind suspendarea pentru o perioadă de până la 9 luni a plății ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, în anul 2020.

„Aproximativ 90% din fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare după valorificarea producției, până la 1 august, iar foarte mulți nu au avut ce recolta sau producția obținută a fost semnificativ diminuată atât pentru culturile de toamnă, cât pentru cele de primăvară și permanente, ceea ce duce la imposibilitatea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate fermierilor afectați de secetă, raportarea de către instituțiile bancare a debitorilor în centrala riscului de credit și chiar executarea acestora, în condițiile în care nu toți fermierii au obținut avizele de forță majoră de la camera de comerț și industrie a româniei sau de la camerele de comerț județene, pentru atestarea existenței cazurilor de forță majoră și a efectelor acestora asupra executării obligațiilor comerciale”, spune Executivul.

Textul integral al proiectului de OUG:

„Art. 1. - (1) Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, cu modificările si completările ulterioare, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor din sectorul agricol afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică în anul 2020, de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea fermierului cu până la 9 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă exclusiv fermierilor din sectorul producției primare de produse agricole ale solului, ale căror culturi au fost afectate de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, indiferent de forma juridică de orga nizare și care au încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, potrivit prevederilor regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgența generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Facilitatea prevăzută la alin. (1) poate fi acordată o singură dată și doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau fermierii au efectuat plata acestor restanțe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată prevăzute la alin. (1).

Art. 2. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Finanțelor Publice elaborează normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3. Prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, prezentei scheme de ajutor de stat nu îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.